Із кулеметницею Яною Червоною попрощалися у Харкові біля пам'ятника Шевченку

05.04.2019
Із кулеметницею Яною Червоною попрощалися у Харкові біля пам'ятника Шевченку

Яна Червона зі своїми дітьми. (Фото з «Фейсбука».)

Прощання зі старшим солдатом Яною Червоною відбулося біля пам’ятника Тарасу Шевченку, який давно став знаковим місцем для патріотів Харкова. І це не випадково.
 
 
У своїх інтерв’ю вона не раз зізнавалася, що тільки з початком війни по-справжньому відкрила для себе Україну, тому своє рішення підписати контракт після кількох років волонтерства називала усвідомленим і неминучим. І це при тому, що вдома лишилося двоє маленьких діток. 
 
 
Кулеметниця батальйону «Донбас» Яна Червона загинула від снаряду російських окупантів разом iз побратимом із Бахмута Олександром Милютою 2 квітня. Пряме влучення міни в бліндаж.
 
 
Пригадуючи Яну, однополчани говорять про її неперевершений оптимізм і тонку інтуїцію, яка допомагала жінці передчувати лихо. Завдяки цій унікальній якості вона отримала позивний «Відьма» і не раз рятувала від смерті побратимів. Незадовго до трагедії жінка опинилася в центрі уваги завдяки своїй кмітливості господині, бо висадила біля окопу грядку із зеленню. 
 
«Сепарство дрібне, я ж знаю, що ви читаєте мене, — звернулася Яна-«Відьма» на своїй сторінці у «Фейсбуцi» ­зов­сім недавно до супротивників. — Не дай Боже, на мій городик випадково плюхнеться ваша 82-га і пошкодить мій часник від нечистої сили. Кінець тоді вам». Ще одне відео з Яною зачепило за живе тих військових, хто після першого туру виборів Президента віддав свій голос не за теперішнього головнокомандувача. Їхній вибір легендарна кулеметниця просто не зрозуміла.
 
На своє останнє чергування Яна Червона пішла разом зі старшим сержантом того ж батальйону Олександром Милютіним, який завдяки своїй доброті й дбайливості отримав позивний «Дід».
 
Побратими кажуть, що досвідчений воїн, окрім сміливості та професіоналізму, мав надзвичайно господарську вдачу, тому часто варив смачні борщі й слідкував за тим, аби всі іменинники навіть на фронті мали свій «тортик» і святковий салат. На війну він приїхав із Бахмута, де наразі залишилася його родина. 
 
Вижити в тій м’ясорубці, яку влаштували окупанти 2 квітня нашим військовим у районі населеного пункту Новозванівка-Попасна, було практично неможливо.
 
Як повідомили у штабі ООС, Яна Червона та Олександр Мілютін разом iз товаришами якийсь час вели вогонь по ворожій піхоті з протитанкового гранатомета та кулемета і навіть відбили наступ. Але потім після наведення безпілотником російські бойовики ропочали стріляти із забороненої Мінською угодою зброї 152-го калібру. Від отриманих травм обидва герої загинули на місці. 
 
Попрощатися з Яною Червоною прийшли друзі, знайомі, харківські волонтери, військові та військовослужбовці. Спочиватиме вона на Алеї Слави цвинтаря №18...