На харківському ринку «Барабашово» вже майже рік воюють ідміністрація та торговці

02.04.2019
Конфлікт на території «Барабашово» — одного з найбільших речових ринків Східної Європи — почався ще в травні минулого року, але пристрасті не стихають i понині.
 
Як повідомив пресі голова громадської організації «Сила в єдності» Валерій Нестерук, усе почалося з того, що в кількох великих магазинів завершився термін оренди торгового місця.
 
Власники прийшли, аби подовжити договір, але адміністрація за цю послугу запросила чималу суму в іноземній валюті. Ті відмовилися платити більше, після чого й стартував затяжний конфлікт. 
 
У ході тривалого протистояння торговці створили кілька ініціативних груп, які вимагають від господарів ринку чітко прописаних правил гри. Тобто врегулювати вартість оплати оренди та послуг і видати їм документи, що підтверджують право власності на торгові приміщення.
 
Їх не влаштовує той факт, що окрім офіційної плати з них беруть гроші за прилеглу до павільйонів територію, перевезення товарів на тачках і навіть за виставлені на вулиці манекени, куплені самими ж продавцями.
 
До списку дивних фінансових вимог може бути внесено все що завгодно.
 
«Я плачу, наприклад, 250 гривень за користування кондиціонером, який ми встановили самі, — розповіла журналістам на прес-конференції представник ГО «Сила в єдності» Анна Білодідова. — І це при тому, що електроенергія оплачується окремо». 
 
У пошуках правди представники ініціативних груп уже побували в мерії й попросили у чиновників підтримки. Кажуть, що власник ринку — концерн «АВЕК» — постійно присилає їм так звані «листи щастя», пропонуючи терміново подовжити договір на кілька років або припинити роботу. 
Управлінці пообіцяли втрутитися у конфлікт, оскільки на території «Барабашово» наразі працює 15 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності.
 
Щодня сюди приїздить близько 30 тисяч відвідувачів. Фактично це місто в місті, тому мерія не зацікавлена в дестабілізації ситуації на цьому великому торговому об’єкті.
 
Втiм радикальних заходів, які б сприяли розв’язанню затяжного конфлікту, поки що прийнято не було. 
 
Тим часом власники концерну всю відповідальність за скандал поклали на самих торговців-активістів і навіть підозрюють, що за їхнім спинами стоїть хтось більш впливовий.
 
«У будь-який момент я сяду за стіл переговорів, — сказав почесний президент «АВЕКу», народний депутат Олександр Фельдман. — Але регулярна неявка представників ініціативних груп наводить на одну думку: за активністю групи стоїть хтось, за ким залишається остаточне рішення, йти чи не йти на домовленості з ТЦ. І це не підприємець».