Рекордна від 1991 року явка і неочікувана підтримка Бойка: як в Україні відбувалися вибори президента

02.04.2019
Рекордна від 1991 року явка і неочікувана підтримка Бойка: як в Україні відбувалися вибори президента

Рекордний бюлетень — неабияке випробування для виборця. (Фото з сайта unian.net.)

Найактивніший Львів, найпасивніше — Закарпаття
 
63,5% українців 31 березня прийшли проголосувати на виборчі дільниці. Це рекордна явка з 1991 року.
 
Навіть на попередні вибори у 2014 році прийшло проголосувати на 4,5% менше людей. Рекордними перегони стали і за кількістю кандидатів.
 
Найдовший бюлетень за всю історію України — 80 сантиметрів і 39 претендентів на пост глави держави.
 
А ще — вперше в історії України — за кілька місяців до виборів не було чітко окреслених лідерів. Адже спершу перемогу прогнозували Тимошенко, а в кінцевому результаті лідерка «Батьківщини» навіть не пройде до другого туру. 
За даними на 15.30 опрацьовано 81.43% голосів.
 
Найактивніше голосували українці у Львівській, Волинській i Київській областях. Там явка перевищила 68%. А от найпасивніше поставились до виборів у Закарпатській області, де загалом проголосували лише 47%, і це найменший показник на всю Україну.
 
Також неактивними виявилися виборці Чернівецької, Миколаївської, Луганської та Одеської областей.
 
На думку політолога Ніки Бондаренко, ситуація із Закарпаттям i Чернівецькою областями є прогнозованою і більшої явки, ніж 50% не варто було чекати:
 
«Можливо, це свідчить про те, що ці регіони неактивно залучені в український культурно-політичний простір. На Закарпатті, наприклад, традиційно сильні сепаратистські настрої через сусiдство Угорщини, яка, як ми знаємо, займає в Євросоюзі вельми проросійську позицію. Ймовірно, великий відсоток жителів цієї області відчуває недовіру до виборів в Україні як таких. Ця позиція разюче контрастує з сусідніми західними областями, де політична активність традиційно дуже висока, і не тільки в період виборів. Також не варто забувати, що величезна кількість людей у прикордонних областях перебуває на заробітках у сусідніх країнах, що теж заважає їм прийти на дільницю», — розповідає «УМ» експертка. 
 
У більшості регіонів, а саме в 19 iз 24, перемогу здобув Володимир Зеленський. У Луганській та Донецькій областях першу позицію зайняв Юрій Бойко, Юлія Тимошенко перша в Івано-Франківську, а Петро Порошенко — у Львівській області.
 
За даними ЦВК, на 15-ту годину було оброблено вже 80% бюлетенів і офіційні результати першого туру виглядали ось так: лідирує Володимир Зеленський — 30,4%, друге місце посідає Петро Порошенко — 16,1% і третьою крокує Юлія Тимошенко — 13,2%. 
 
Про що сказали в екзит-полі?
 
Відразу після закриття виборчих дільниць оголосили свої дані в національному екзит-полі. За даними соціологів, Володимир Зеленський отримав 30,6%, Петро Порошенко — 17,8%, Юлія Тимошенко — 14,2%, Юрій Бойко — 9,7%, Анатолій Гриценко — 7,1%, Олег Ляшко — 4,7%, Ігор Смешко — 6,5%, Олесандр Вілкул — 4,0%, Руслан Кошулинський — 1,7%.
 
Решта кандидатів, за даними соціологів, набрали менше 1%. Відразу після оголошення екзит-полів директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна заявила, що остаточні підсумки ЦВК можуть різнитися хіба на 1-2%.
 
«Ми маємо величезний досвід проведення екзит-полів, і це вже наше 15-те опитування. Спілкувалися майже з 15 тисячами виборців. Тому впевнена, що кінцевий результат першого туру не відрізнятиметься від того, що має наш екзит-пол, — зазначила пані Ірина. — Проведення національного екзит-полу першого туру виборів коштувало близько $200 тисяч. У цю суму входять витрати на організацію, зарплату, транспорт тощо». 
 
Як голосували політики?
 
Від самого ранку активність на виборчих дільницях була досить низькою. На 11-ту ранку в ЦВК зафіксували лише 5% явки. Проте активнішими за громадян були політики.
 
Першим на своїй виборчій дільниці проголосував мер Києва Віталій Кличко. Він приїхав на ви­борчу дільницю на велосипеді.
 
У спортивному костюмі, вирішив виконати свій громадянський обов’язок відразу після тренування. Одними з перших також голосували кандидати у президенти Олександр Вілкул, Юрій Бойко та Олег Ляшко. За останнім навіть стався конфуз на виборчій дільниці, адже Ляшко, незважаючи на закон, показав на камери, за кого проголосував.
 
За таке порушення, за словами правоохоронців, на громадян чекає кримінальна відповідальність. А от Державне бюро розслідувань не вважає демонстрацію Ляшком бюлетеня порушенням виборчого законодавства.
 
На думку представників бюро, добровільна демонстрація для журналістів, а не публічне оголошення результатів таємного голосування, не може вважатися кримінальним злочином. У свою чергу, поліція пообіцяла таки відкрити кримінальне провадження на підставі того, що Олег Ляшко порушив закон.
 
Непорозуміння на дільниці трапилося з iще одним кандидатом у президенти, а точніше, з його дружиною. Жінка кандидата у президенти Анатолія Гриценка Юлія Мостова не змогла знайти себе у списках виборців.
 
За словами Гриценка, за три дні до виборів її прізвище було в реєстрі, однак у день виборів на дільниці у списках її не знайшли. Згодом ситуацію змогли врегулювати у ЦВК, і пані Мостову знову запросили на дільницю проголосувати. 
 
Близько 11-ї години проголосував і кандидат у президенти Володимир Зеленський. Перед дільницею його оточила така кількість журналістів, що йому було важко потрапити в приміщення. «Настрій бадьорий, справжній, український. Емоції тільки позитивні», — сказав він, коли отримував бюлетень.
 
О 13-й прийшов на виборчу дільницю і чинний Президент Петро Порошенко. Під час спілкування з журналістами Петро Порошенко разом із дружиною Мариною та дітьми проголосували «за вільне, щасливе і заможне майбутнє України». «Я сьогодні проголосував за Україну. Я впевнений у тому, що вибори були добре організовані, волевиявлення громадян буде збережено. Це є абсолютно необхідна умова для руху вперед, для повернення України в родину європейських народів, вперед до нашого членства в Європейському Союзі та НАТО, до продовження надзвичайно важливих реформ», — сказав Порошенко.
 
Зеленський+Тимошенко=союз?
 
І вже ближче до вечора у Телеграм-каналі народного депутата Мустафи Найєма з’явилася новина про те, що Тимошенко та Зеленський ведуть переговори про об’єднання зусиль у другому турі президентських виборів.
 
«Тимошенко готова підтримати Зеленського в обмін на підписання меморандуму про створення парламентської коаліції. Її голов­не завдання — запровадити в Україні вибори до Верховної Ради у два тури. Такі вибори проводитимуть на пропорційній основі. Партія, яка виграє, отримує 51% місць у парламенті, формує більшість і, відповідно, склад Кабінету Міністрів», — написав Найєм.
 
На його думку, якщо вони домовляться, це означатиме, що Зеленський оголосить своїм Прем’єр-міністром Юлію Тимошенко.
 
Політичний експерт Андрій Овдій у коментарі «УМ» зазначив, що якась частина голосів Тимошенко та Бойка таки перейде до Володимира Зеленського.
 
«Єдине, що може зіграти на руку Порошенку, — прямі дебати з Зеленським. Українці сприймають Зеленського як людину з народу, такий собі ідеальний образ Голобородька, який прийде й одразу всіх посадить. Як на мене, Порошенку потрібно показати, що Зеленський зовсім не звичайна людина і їздить він на джипі з охороною і так само не любить пресу, яка ставить йому незручні питання. Сильним козирем для Тимошенко може стати її вміння домовитися з ким завгодно», — коментує політичний експерт. 
 
Що відбувалося після виборів?
 
Після оголошення результатів екзит-полу  Володимир Зеленський подякував своїй дружині та команді. Він сказав, що «це тільки перший крок до великої перемоги». Артист додав, що не планує об’єднуватися ні з ким зі «старих» політиків.
 
На питання, чому не прийшов на дебати на «UA:Перший», Зеленський відповів, що дізнався про запрошення з інтернету.
 
І вже відразу після оголошення екзит-полів почалися конкретні заяви про другий тур. Лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, який, за даними екзит-полів, посів п’яте місце, заявив, що ніколи не проголосує за чинного Президента Петра Порошенка.
 
Порошенко у своєму штабі виступав тридцять хвилин. У першій частині виступу він відзначив, що вибори відбулися за всіма міжнародними стандартами, а результати назвав «сигналом для роботи над помилками». Другу частину Порошенко присвятив Зеленському.
 
«Я хочу нагадати всім, що це не жарти, а вибори верховного головнокомандувача. Путін хоче слабкого Президента України, невже ми подаруємо йому цей шанс?».