Андрій Парубій змусив лідера «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула виступати українською

20.03.2019
Андрій Парубій змусив лідера «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула виступати українською

Депутати=школярі

Чим ближче президентські вибори, тим менше роботи в парламенті. Уже впродовж двох тижнів народні депутати нагадують школярів, які прогулюють навчання.
 
Адже вчора від початку роботи парламенту було зареєстровано 350 народних депутатів. Проте до зали засідань дійшли лише 100 осіб.
 
І саме вони впродовж дня і працювали під куполом. Де ділися ще 250 зареєстрованих — питання риторичне. Проте самі ж депутати зазначають, що взнаки даються президентські вибори, до яких залишається лише один робочий тиждень. 

Пленарний лише про мову

Розгляд мовного питання почали ще минулого тижня, проте за попередні 5 днів вдалося «пройти» лише 490 правок. Таким чином, як заявив спікер парламенту Андрій Парубій, швидше за все, мовний законопроект доведеться розглядати вже після першого туру президентських виборів, адже з такою «інтенсивністю» роботи до кінця тижня депутати точно не розглянуть ще 1500 правок.
 
Проте і від мовного питання вже нікуди не дітися, адже, за процедурою, парламентарії не можуть перейти до будь-якого іншого розгляду, допоки не проголосують за законопроект, який розглядають цього тижня. 
 
Хто ж щодня ходить до парламенту, так це голова Комітету з питань культури та духовності, автор закону про мову Микола Княжицький. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, депутат неодноразово зазначав про необхідність прийняття законопроекту саме найближчим часом і не відкладати його на потім.
 
Адже перше читання документ пройшов iще 4 жовтня 2018 року. Підготовка «мовного» законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час Комітет ВР iз питань культури та духовності опрацював понад дві тисячі поправок, які надійшли від народних депутатів, а зараз їх розглядають уже під куполом. Проте, на думку пана Княжицького, документ необхідно прийняти за цієї каденції Верховної Ради, щоб унеможливити проросійський реванш. 

Кожен заговорить українською

Із 12-ї години депутати пішли на перерву, по­працювавши всього дві години, розійшлися навіть ті 100 обранців, які засідали від самого ранку. Проте до перерви трапилася мовна перепалка між спікером парламенту Андрієм Парубієм та лідером «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом.
 
Голова Верховної Ради наполіг на вимкненні мікрофона пану Вілкулу, який під час виступу з трибуни говорив російською мовою і закликав депутатів не підтримувати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
 
У свою чергу, Парубій спершу звернувся до Вілкула з проханням говорити українською, проте слова не подіяли: «Прошу до державної мови повернутися, пане Вілкуле. Я попереджаю і прошу говорити державною мовою», проте після цього пролунали інші заклики: «Прошу вимкнути мікрофон», — заявив Парубій.
 
Після цього Вілкул погодився продовжити виступ українською, але при цьому посперечався з Парубієм. «Андрію Володимировичу, якщо ви вважаєте, що та мова, якою ви розмовляєте, це є українська, то ви дуже помиляєтесь», — сказав він. У відповідь на це спікер підкреслив, що не допустить більше виступів недержавною мовою у Верховній Раді. 

Не Вілкулом єдиним

Це вже не перша суперечка між депутатами стосовно виступів російською мовою за трибуною парламенту. 12 березня Голова Верховної Ради Андрій Парубій  попросив відключити мікрофон народному депутату, члену фракції «Опозиційний блок» Василю Німченку після того, як той проігнорував прохання говорити українською і продовжив виступ російською мовою.