На зустріч з Петром Порошенком на Михайлівській площі прийшли понад 25 тисяч українців

19.03.2019
На зустріч з Петром Порошенком на Михайлівській площі прийшли понад 25 тисяч українців

За два тижні до виборів Петро Порошенко провів зустріч зі своїми прихильниками у столиці. (Фото з сайта freshnews.zt.ua.)

Заповнена Михайлівська площа, 25 тисяч українців — за інформацією правоохоронців, і близько 40 тисяч — за словами організаторів заходу.
 
 
За два тижні до президентських виборів чинний гарант Конституції провів зустріч із виборцями і розповів про здобутки та плани на наступний термін. 
 
 
Михайлівська площа на момент прибуття Президента повністю була заповнена людьми.
 
 
Тому частина громадян, які прийшли послухати главу держави, навiть змушена була влаштуватись на прилеглих вулицях — Десятинній, Трьохсвятительській, Михайлівській та Володимирському проїзді.
 
Поліція працювала в посиленому режимі, тому на площі було близько тисячi правоохоронців.
 
Нi сутичок, ні провокацій, ні невдоволень, за повiдомленнями поліції, на початку заходу не спостерігалося. З самого ранку на площі також працювала поліція діалогу.
 
Перед початком виступу гаранта на сцені з’явилася віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, Уповноважений президента з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, перша леді Марина Порошенко та близько десятка громадських діячів.
 
Серед музикантів підтримати Петра Порошенка прийшли Тарас Петриненко, Тетяна Горобець, гурт KozakSystem, Тарас Чубай i гурт «Плач Єремії».
 
Розпочав свій виступ Петро Олексійович з повідомлення, — що ж має намiр зробити наступної каденції. Найважливішим питанням і надалі вважає оснащення та обороноздатність української армії.
 
Заявив, що в разі перемоги на виборах розпочне оновлення військової ракетної програми. Не оминув і питання російського втручання у вибори, адже вбачає загрозу в збереженні незалежності України від Росії, заявивши, що лише проєвропейський шлях може убезпечити Україну від російського реваншу:
 
«Чи зможемо зберегти реальну незалежність від Росії? Чи здатні ми протистояти спробам Кремля знову підкорити Україну і зробити її якщо не частиною, то сателітом імперії? Чи продовжить Україна шлях до Європейського Союзу та НАТО? Лише будучи їхнім повноправним членом, можна гарантувати справжню незалежність та безпеку країни. Тому шлях на наступні 5 років — це Європа та НАТО», — зауважив Президент.
 
За його словами, в команди вже є розроблений план дій, як саме до 2023 року Україна зможе подати заявку на вступ у Європейський Союз та НАТО. Президент також зазначив, що питання про ПДЧ можливо порушити вже у грудні цього року на Лондонському саміті НАТО.
 
Ще одним кроком до зближення з НАТО став лист до Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, де Порошенко наголошує, що Україна не сходить iз проєвропейського шляху.
 
«До цих найпотужніших організацій ми приєднаємося як країна–регіональний лідер. Як країна, яка вже суттєво посилила східний фланг Альянсу. Як країна, яка захистила від російської навали не лише себе, а й усю європейську цивілізацію», — проголосив Президент.
 
У своїй промові також згадав і про недавні події вуличних заворушень, назвавши їх елементом передвиборчої кампанії деяких політиків. Він зазначив, що саме в цьому переконують деякі події останніх тижнів, коли кампанію зi спілкування з виборцями намагаються перевести у формат вуличних заворушень. «Це вже навіть не брудна передвиборча технологія. Це — спроба поставити під загрозу саме проведення виборів, зірвати їх. І це точно не український сценарій», — сказав Порошенко. 
 
Проте й сама зустріч Президента з виборцями не обійшлася без сутичок. Двох чоловіків затримала поліція. В одного вилучили телескопічну палицю, іще одного активіста затримали після штовханини з прибічниками Президента.
 
Вони активно відреагували на такі дії з боку опонентiв, і між ними розгорівся конфлікт. Згодом у відділі комунікації поліції Києва повідомили, що масові заходи на Михайлівській площі пройшли без грубих порушень правопорядку.
 
Проте також згадали про затриманих, зазначивши, що одного активіста доправили до управління поліції і вже розпочали кримінальне провадження за незаконне поводження зі зброєю. Другого ж затриманого відпустили і склали протокол щодо адміністративного правопорушення.