Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо аудиту Укроборонпрому

19.03.2019
Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО, що передбачає аудит Укроборонпрому. Глава держави підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 6 березня «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення».
Згідно з рішенням Ради нацбезпеки і оборони, Кабмін має в місячний строк організувати із залученням міжнародних експертів аудит державного концерну «Укроборонпром» та підприємств-учасників цього концерну та за його результатами інформувати громадськість.
«РНБО також рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань здійснити перевірку і надати правову оцінку фактам, викладеним у засобах масової інформації, щодо порушень у сфері закупівель продукції, робіт, послуг оборонного призначення та за результатами поінформувати громадськість», — йдеться у повідомленні прес-служби Президента України.
Крім того, уряду доручено забезпечити проведення огляду оборонно-промислового комплексу та «забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю Державного концерну «Укроборонпром» та інших державних підприємств ОПК.
Наразі відомо, що урядовці мають залучити представників держав-партнерів до роботи наглядової ради Укр­оборонпрому, а також розробити та внести на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Закону «Про державне оборонне замовлення», у якому передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель та посилити кримінальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення.
Нагадаємо, 6 березня Президент Петро Порошенко ініціював на засіданні Ради національної безпеки та оборони міжнародний аудит і комплексну ревізію усіх контрактів державного концерну «Укроборон­пром». Перед цим глава держави звільнив із посади заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який разом із сином Ігорем опинився у центрі корупційного скандалу щодо розкрадань в оборонній сфері. n