Марш колежанок: харків'янки закликали наповнити 8 Березня новим сенсом

07.03.2019
Марш колежанок: харків'янки закликали наповнити 8 Березня новим сенсом

Прогресивні колежанки запрошують на свою ходу і чоловіків, але винятково тих, хто підтримує ідеї рівності та поваги. Запрошення вже прийняли мужчини-поліцейські.

Тюльпан і подарунок у коробочці, які чоловіки-консерватори намагаються вручити коханим і колегам до 8 Березня, — зовсім не те, про що мріє сучасна емансипована пані.
 
 
Їй потрібен розмах, привід для самоствердження і трішечки справжньої боротьби під гаслом «Місце жінки всюди».
 
 
Саме з таким душевним викликом харківські активістки розпочали цього року вже п’ятий за ліком «Тиждень жіночої солідарності», який завершиться спільним гендерним маршем голов­ною вулицею міста.
 
Запланованих заходів виявилося настільки багато, що традиційна семиденка наповнила собою увесь березень. Почалася жіноча весна у Харкові відкриттям виставки графічних плакатів та ілюстрацій. Акція стала приводом для обговорення ролі жінок у сучасних візуальних мистецтвах.
 
А вже наступного дня колежанки потрапили до рук майстринь тату з Харкова, Києва та Львова, які допомогли  створити унікальні флешсети на близьку їм феміністичну або політичну повістку.
 
Далі учасниці подискутували на тему жінок у кіно, а до кінця березня з’ясують своє місце у бізнесі, у науці,  світі сучасного композиторського та виконавського мистецтва.
 
Жінки ж, які не звикли покладатися на вправні чоловічі руки, зможуть в інтерактивній майстерні «Впораюся сама» навчитися виконувати ремонт сантехніки, електрики і навіть побутової техніки.
 
І все ж центральною подією «Тижня»... стане Марш жіночої солідарності, який 8 Березня у Харкові проводитимуть уп’яте.
 
«Ми хочемо говорити про те, що місто, яке безпечне для жінки, буде відкрите та безпечне для всіх людей, — каже президент громадської організації «Харківське жіноче об’єднання «Сфера» Віра Чернигіна.
 
— На жаль, наше суспільство досі залишається консервативним, що сприяє поширенню стереотипів та іноді дозволяє виправдовувати конкуренцію та агресію. Жінки різних професій, вікових категорій, національностей, віросповідань, сексуальностей опиняються в особливій небезпеці. Саме тому й проводимо Марш, аби спільно вирішувати наші проблеми».
 
До речі, прогресивні колежанки запрошують на свою ходу і чоловіків, але винятково тих, хто підтримує ідеї рівності та поваги. Запрошення вже прийняли мужчини-поліцейські. Вони на прохання організаторів охоронятимуть Марш від тих представників чоловічої статі, які ще не встигли пройнятися прогресивними ідеями й досить агресивно реагують на прояв жіночої свободи.