Харківські підприємства розробили проект, який допоможе ТЕС відмовитися від вугілля з окупованого Донбасу

06.03.2019
Підприємства «Котлотурбопром», Харківській котельно-механічний завод і конструкторське бюро «Енергопрогрес» спільно реалізували проект переведення блоків українських електростанцій з антрациту на газову групу вугілля.
 
Нове обладнання вже запрацювало на чотирьох блоках Зміївської та Трипільської ТЕС і на трьох — Придніпровської. 
 
Монтаж нових котлів тут триватиме і далі. Причому цього року у списку об’єктів, що включені до згаданої програми, з’явиться також Криворізька ТЕС, де вже триває підготовка до реконструкції першого блоку.
 
Зменшити залежність від енергоносіїв, що добуваються на окупованих територіях, вітчизняні енергетики вирішили ще у 2015 році.
 
Але замінити донбаський антрацит газовою групою вугілля, яке добувають на Волині та в Дніпровській області, — непросте завдання.
 
«Не можна просто взяти і завантажити до антрацитного блоку породу марки «Г», — каже директор «Котлотурбопрому» Олександр Грєховодов. — Це зовсім різні технології. З газовим вугіллям потрібно вести себе на «ви». Без проведення реконструкції може статися вибух чи пожежа».
 
Заслуга харківських проектувальників і виробничників якраз і полягає в тому, що вони у рекордний термін зуміли створити проект, який дозволяє провести необхідні зміни максимально економно і швидко.
 
Тобто спроектували, виготовили, а тепер встановлюють не лише нове технологічне обладнання (його вага — тисячі тонн металу), а й автоматичні системи управління, які мінімізують вплив людського фактора при виникненні нештатної ситуації.
 
Усе устаткування — вітчизняного виробництва, що виключає залежність від імпортних комплектуючих і дозволяє створити стовідсотково вітчизняний сервіс з обслуговування модернізованих блоків. Ідея харків’ян виявилася настільки прогресивною, що у них з’явилися наразі й іноземні замовники.
 
Результати проведеної роботи досить оптимістичні. Як повідомив міністр енергетики Ігор Насалик, за три останні роки Україна зменшила споживання вугілля антрацитної групи з 10,5 мільйона тонн на рік до 3,9 мільйона.
 
А електростанції, які входять до складу найбільшої енергетичної компанії країни ПАТ «Центр­енерго», цього року взагалі не мають наміру закуповувати антрацит, бо перейдуть винятково на вітчизняну сировину.