Вандали-забудовники вперто палять пам’ятку архітектури в історичному центрі Києва

06.03.2019
Вандали-забудовники вперто палять пам’ятку архітектури в історичному центрі Києва

Будинок на вулиці Січових стрільців, 91 знову палає.

Минулого тижня вкотре «несподівано» загорівся свідомо доведений до стану руїни історичний будинок на вулиці Січових стрільців, 91.
 
 
За нього вже багато років боряться столичні громадські об’єднання, і на певний час їм навіть вдалося стишити ентузіазм професійних паліїв історичної архітектури.
 
 
Але, схоже, в останніх почало припікати: весна — сезон загострення будівельної лихоманки... 
 
 
Тому й захисникам архітектурної спадщини Києва розслаблятися не доводиться.
 
«SOS! Ця сволота знов підпалила (вдруге за останні дні!) багатостраждальний будинок на Січових стрільців авторства архітектора І. Ніколаєва 1902 року, — написала в минулу середу на своїй сторінці у ФБ Олена Терещенко.
 
— Я зараз на місці, видно, що оcередки займання даху виникли з кількох різних боків. Жодних сумнівів, що це черговий підпал! Учора злочинці його не допалили: джерело займання було в одному місці, і пожежники миттєво його загасили, тому сьогодні вирішили повторити! Очевидно, що їм потрібно терміново його знести!».
 
За словами Олени, активісти вже багато разів зупиняли трощення цього історичного будиночка невідомими особами, декілька разів він горів, але підпали розслідувані не були.
 
«Багато разів ми пікетували сусідній будинок прокуратури за її бездіяльність, — каже вона, — організовували безліч акцій на захист... Нарешті під нашим тиском прокуратура нещодавно відібрала його в аферистів, які протиправно ним заволоділи та намагалися продати... Раніше були плани зведення на ць­­­о­му місці та замість кінотеатру «Київська Русь» чергового багатоповерхового монстра! Тепер стає зрозумілим, чому Департамент культури КМДА нам відмовив у занесенні цього будинку до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, але, оскільки ми не зупинялися й наполягали, а також вимагали від правоохоронців розслідувати його цілеспрямоване нищення, нещасний будинок вирішили довести до такого стану, щоб про жодні спроби занести його до державного реєстру навіть не йшлося!
 
На думку активістів, лише максимальний суспільний резонанс зможе примусити врятувати цей унікальний історичний будинок від нищення.
 
Вони вимагають від київського міського голови Віталія Кличка особисто і негайно вжити всіх належних заходів для термінового включення цього будинку до переліку щойно виявлених об‘єктів культурної спадщини. Бо це єдиний шанс на його порятунок.