На Харківщині цього року запрацюють одразу дві сонячні електростанції

26.02.2019
Під містом Мерефа, що розташоване за 30 кілометрів від Харкова, вже найближчим часом почне працювати нова сонячна електростанція.
 
Вона унікальна тим, що займає чотири гектари у заплаві річки Мжа. Складні гідравлічні умови й ризик потенційних підтоплень змусили розробників проекту використати низку унікальних ідей.
 
«Для монтажу паль фотоелектричних модулів використали 5 тисяч 40 геошурупів, — повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв. — Подібну технологію в Україні застосовують уперше. У такий же спосіб були виконані також фундаменти виробничих споруд».
 
Наразі будівельники завершують прокладати кабелі й монтують систему моніторингу роботи СЕС. «Мерефа» стане найбільшою сонячною електростанцією на території Харківщини.
 
Вона матиме на 38 відсотків більше фотоелектричних модулів, ніж їх встановлено зараз на дахах приватних будинків області та обласного центру.
 
Станцію підключать до стаціонарних мереж «Харків­обленерго». З цією метою у проект закладено будівництво семи трансформаторних підстанцій.
 
Для обслуговуючого персоналу тут передбачено блочно-модульні будинки з усіма зручностями. Проект цікавий і тим, що власником СЕС будуть не місцеві органи влади, а приватний інвестор. Це говорить про те, що станції, які генерують світло завдяки природній енергії, стають прибутковим бізнесом. 
 
Цього року схожа сонячна електростанція запрацює і в місті Первомайське на території колишнього хімічного заводу. Йдеться про велику СЕС, яка за своєю потужністю займатиме третє місце в Україні. Її площа — 100 гектарів.
 
«Це перша зелена станція, що працюватиме за принципом державно-приватного партнерства, — повідомив Станіслав Ігнатьєв. — Інвестором проекту виступила китайська корпорація China Machinery Engineering Corporation, що надала необхідне обладнання. Первомайські чиновники виділили третину території колишнього «Хімпрому». Пізніше ця ділянка перейде в управління КП «Первомайські теплові мережі». Китайська та українська сторони підписали меморандум, яким дали старт реалізації проекту із загальним бюджетом 50 мільйонів євро».