Тактика залякування: окупанти на Донбасі змушують СММ ОБСЄ спотворювати моніторинг

13.02.2019
Тактика залякування: окупанти на Донбасі змушують СММ ОБСЄ спотворювати моніторинг

Місію ОБСЄ не надто напружують обстріли російських окупаційних військ — можна в комфорті моніторити території, контрольовані Україною.

Дії росіян призводять до подвійних стандартів і ставлять під питання важливість місії.
 
 
Окупанти дотримуються тактики залякування представників СММ (стрільба поруч зі спостерігачами, в т. ч. під час їх сприяння розмінуванню територій та ремонту об’єктів критичної інфраструктури, загрози збиття безпілотних літальних апаратів) та спотворення даних, які викладають СММ у доповідях і надалі озвучують в ОБСЄ, обмежують свободу пересування спостерігачів у населених пунктах, де відбувається зосередження російської військової техніки та озброєння.
 
Практикують вони і збиття БПЛА далекого радіусу дії, які використовуються СММ ОБСЄ для моніторингу чутливих для РФ ділянок, де здійснюється переміщення озброєння через кордон у нічний час.
 
Після таких випадків СММ переглянуло маршрути безпілотників, аби уникати таких «потенційно небезпечних» ділянок, що неприйнятно з огляду на місію незалежного моніторингу.
 
Адже за таких умов СММ ОБСЄ здійснює моніторинг окупованих територій Донбасу винятково в тих місцях, де безпечно, тобто де відсутня значна кількість військової техніки та порушень iз боку окупаційних формувань РФ, що також ставить під сумнів ефективність місії.
 
Натомість, аби  не допустити втрати своєї значимості для ключових гравців в ОБСЄ (ЄС) і делегацій інших країн (США), СММ ОБСЄ проводить моніторинг подій в Україні, ніяк не пов’язаних iз мандатом місії (мітинги, акції протесту, створення ПЦУ тощо).
 
У підсумку такого спотвореного моніторингу виглядає, ніби кількість забороненого озброєння і порушення режиму припинення вогню чомусь (?) переважно відбувається на території, підконтрольній ВСУ. Це формує відповідне інформаційне тло і негативно впливає на імідж нашої держави.
 
Також почастішали спроби представників РФ під час контактів iз представниками СММ отримати дані про місце розташування підрозділів ЗСУ та про специфіку зміцнення ними своїх передових позицій, повідомляє група «Інформаційний спротив».