Росія не відмовилася від планів захопити Україну — Степан Полторак

06.02.2019
Росія не відмовилася від планів захопити Україну — Степан Полторак

На Донбасі постійно працюють міношукачі. (Фото прес-групи ООС.)

Окупаційні війська сусідньої держави 4 лютого на Донбасі вісім разів порушили режим припинення вогню, в тому числі чотири рази із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід»  двічі обстріляли позицій наших захисників з мінометів калібру 82 мм та автоматичних гранатометів — у районі селища Опитне, зі стрілецької зброї — в районі селища Невельське.

 

У смузі дій ОТУ «Північ» противник обстріляв наші позиції двічі з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів — у районі Хутора Вільний; двічі з гранатометів — у районі населеного пункту Новолуганське; з мінометів калібру 82 мм. — у районі селища Кримське.
 
 
Унаслідок злочинних обстрілів російсько-окупаційних військ один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув та один отримав поранення. За даними розвідки, в понеділок шість окупантів знищено та четверо отримали важкі поранення.
 
Станом на 7 годину ранку 5 лютого ворог вогонь не відкривав. Українські захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Зауважимо, що міністр оборони Степан Полторак вважає, що Російська Федерація не відмовилася від планів захопити Україну.
 
Про це він заявив на засіданні комітету реформ Міноборони і Збройних сил. Він також додав, що за два роки в рамках реформування Збройних сил України вдалося досягти двох третин від поставлених цілей.
 
І уточнив, що 2019 рік буде комплекснiшим у плані реформ. ЗСУ цього року отримають 20 зразків нового озброєння, i генерал зазначив, що в оборонному відомстві проводять роботу з переходу ЗСУ на новий рівень. 
 
Крім того, міністр оборони України назвав п’ять системоутворюючих елементів оборонної реформи, на яких має будуватись і зосереджуватись зусилля усіх, хто підпорядковується Міністерству оборони:
 
  • ефективний оборонний менеджмент, що передбачає цілісну діяльність демократичного цивільного контролю та нову військову систему управління згідно з принципами НАТО;
  • оборонне планування на засадах спроможності, яке поєднане з бюджетними процесами в нашій країні на середньострокову перспективу; 
  • оборонні закупівлі: за кордоном напряму без посередників і в Україні на абсолютно нових засадах і правилах, з урахуванням норм європейських стандартів і протоколів; 
  • авторизована система Збройних сил iз носіями конкретних оперативних спроможностей; інтегрована система цивільних військових спроможностей України для захисту національних інтересів, яка передбачає комплексне використання політичних, дипломатичних i військових засобів.
 
Нагадаємо, що раніше Степан Полторак заявляв, що Росія не змусить Україну відмовитися від проходу через Керченську протоку: «На такий крок ми не погодимося, жодного клаптика своєї землі ми не віддамо і, звичайно, не відмовимося від нашого законного права, відповідно до всіх міжнародних зобов’язань, морського права, міжнародних договорів, проходити через Керченську протоку».