Рекордні вибори-2019: у ЦВК зареєстрували 20 кандидатів, ще 18 осіб чекають рішення комісії

29.01.2019
Менше тижня залишається до останнього дня подання документів до ЦВК.
 
Рекордні вибори-2019 (так уже встигли назвати експерти президентську кампанію).
 
Адже марафон під назвою «Встигни до ЦВК», незважаючи на кількість у 38 поданих заяв, у самому розпалі.
 
Якщо на старті передвиборчої кампанії максимально зазначали позначку в 40 претендентів,  то очевидно, що цього тижня їх стане ще більше.
 
Офіційно ж комісія до кiнця минулого тижня зареєструвала 20 кандидатів. У п’ятницю подали документи ще чотири особи.
 
На цьому кандидати не збираються зупинятися, і цього тижня щонайменше ще п’ять осіб збираються прийти до ЦВК. Серед них і чинний гарант Конституції Петро Порошенко. 
 
Для ЦВК минулий тиждень став просто рекордним. Комісія зареєструвала 10 кандидатів на пост глави держави.
 
У понеділок, 21 січня, посвідчення кандидата в президенти отримали колишній власник туристичного комплексу «Буковель» Олександр Шевченко та екс-очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров.
 
У День Злуки подали документи очільник Опозиційного блоку Олександр Вілкул, голова Соціалістичної партії Ілля Кива та самовисуванець Аркадій Корнацький.
 
У цей же день провела свій з’їзд лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, де її висунули кандидатом у президенти.  
 
І все б пройшло тихо-спокійно, якби не історія з відеозверненням від бразильського письменника Пауло Коельо та колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена.
 
Скандал спалахнув уже після з’їзду, коли письменник заявив, що не давав згоду на опублікування відео на підтримку Тимошенко на з’їзді й ніколи не агітував голосувати за неї.
 
Під час з’їзду опублікували відеоролик на підтримку пані Тимошенко, де письменник розповідає про її позитивні характеристики.
 
Так само довелося спростовувати підтримку пані Тимошенко й екс-Генеральному секретарю НАТО Андерсу Фог Расмуссену.
 
Він заявив, що не підтримував ніякого українського політика, а своє звернення спрямовував для всіх кандидатів iз метою зближення України з НАТО.
 
Уже наступного дня Юлія Володимирівна та ще три кандидати віднесли документи до ЦВК. Серед них — народний депутат Дмитро Добродомов, ветеран української політики Олександр Мороз, який намагатиметься очолити країну вже вчетверте з п’яти можливих президентських кампаній, i колишній віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський.
 
Заявою ж тижня стали слова мера столиці Віталія Кличка. Він офіційно заявив, що не балотуватиметься в президенти. Зазначив, що цікавішим для нього залишається місце очільника Києва. Але, що цікаво, на парламентські ви­бори Кличко таки піде зі своєю політичною силою «УДАР».
 
Приєднатися до пана Кличка вирішив і лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Він заявив, що таки не балотуватиметься у 2019 році на посаду Президента України.
 
Проте офіційно заявив, що збирається йти в українську політику, й епічно прокоментував: «Я у грі», проте в якій — питання і досі відкрите.
 
Своєю основною метою Вакарчук назвав «приведення в українську політику більше нових облич». Про конкретні плани пообіцяв розповiсти вже най­ближчим часом. 
 
Найактивнішим днем із моменту роботи ЦВК упевнено можна назвати п’ятницю. Автографи, селфі та фотоспалахи. У свій 41-й день народження документи до ЦВК приніс шоумен Володимир Зеленський.
 
Окрім актора, ще три особи  подали документи, щоб узяти участь у виборах. Це екс-очільник СБУ Ігор Смешко, народний депутат i лідер політичної партії «Основа» Сергій Тарута та колишня народна депутатка Інна Богословська.
 
Проте чи зареєструють усіх охочих, стане відомо лише за п’ять днів. Останній день подання документів до ЦВК — 3 лютого, а вже 8 лютого ЦВК оголосить остаточний список претендентів на пост глави держави.