Львівський суд зобов’язав Харківську міськраду позбавити російську мову статусу регіональної

16.01.2019
Доцент кафедри програмування університету імені Івана Франка Святослав Литинський виграв справу в Харківської міськради, яка відмовилася скасувати в місті регіональний статус російської мови.
 
 
Позов активіста розглядав Львівський окружний адміністративний суд, оскільки Харківська обласна прокуратура не відреагувала на його клопотання.
 
 
«Суд  визнав протиправною бездіяльність міської ради щодо незалежного розгляду моєї заяви, — повідомив позивач, — та зобов’язав міську раду повторно розглянути звернення з урахуванням висновків суду». 
 
Саме засідання тривало дві години. Інтереси відповідача в режимі відеоконференції представляла голова юридичного департаменту міськради Оксана Гуслєва.
 
Її доводи ґрунтувалися в основному на тому, що суд  іншого регіону не має функції скасування таких рішень.
 
Протиправним харків’яни назвали також сам позов, оскільки він був поданий громадянином, який не є членом харківської територіальної громади.
 
Утiм  юрист Олександр Золотухін, який надавав пану Литинському процесуальну допомогу, не погодився з таким твердженням.
 
«Харківська міськрада вирішила схитрувати і обґрунтувала своє рішення тим, що є Хартія про регіональні мови, — прокоментував ситуацію він. — Однак міськрада не врахувала той момент, що рішення приймали для реалізації Закону «Про основи державної мовної політики», що на сьогодні вже скасований. До того ж Хартія не встановлює процедури впровадження регіональної мови. Відповідно, міськрада не має обґрунтування для того, аби залишити регіональну мову в статусі офіційної».   
 
Харківські депутати мають 30 днів, аби оскаржити рішення львівського суду. Цікаво, що їхні колеги з обласної ради вже встигли відмовитися від такого статусу.
 
«Особливо радує той факт, що рішення про відмову було консолідованим, — повідомив депутат Дмитро Булах. — За нього проголосувало 3/4 усіх депутатів і навіть більшість фракцій «Опозиційного блоку» та «Відродження».