У Києві відбувається уникальна виставка робіт Марії Примаченко

09.01.2019
У Києві відбувається уникальна виставка робіт Марії Примаченко

У Києві до 25 березня працюватиме виставка «Марія Примаченко. Фантасмагорії», присвячена 110-й річниці від дня народження народної художниці України й лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка.
 
 
У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва представлено понад 100 робіт знаменитої уродженки села Болотня на Київщині.
 
 
Вона з’явилася на світ 30 грудня 1908-го (за старим стилем це було 12 січня 1909 року). 
 
Унікальність виставки полягає в тому, що творчість художниці показана в ретроспективі, де, крім класичних, широковідомих творів із збірки музею, вперше значну частину експозиції становлять твори, невідомі раніше широкому загалу, констатують у музеї.
 
Міфологічні істоти з легенд краю, в якому зростала художниця, знайшли своє оригінальне відображення на папері.
 
Образи її композицій переносять глядачів у світ народної фантазії, стародавніх вірувань, переосмислених і заново народжених невгамовною творчою уявою майстрині.
 
Водночас вони споріднені з традиційним народним мистецтвом України і, насамперед, її рідного Полісся.
 
Уперше репрезентовані два альбоми з малюнками, створеними мисткинею у 1940-ві роки. Експозицію доповнює показ слайд-шоу цих робіт.
 
Філософські узагальнення та смислове значення малюнків Марії Примаченко доповнюють написи, зроблені власноруч художницею. Вона робила їх поряд із зображенням або на звороті.
 
Організатори виставки копії розмістили поруч із роботами. Це прислів’я, приказки, притчі, віршовані слова, які супроводжували намальовані образи.