На Харківщині відкрили четверте за цей рік газове родовище

07.12.2018
На Харківщині відкрили четверте за цей рік газове родовище

Геологорозвідувальні роботи, які нині активно проводить АТ «Укргазвидобування», завершилися відкриттям на теренах Харківщини нового газового родовища.
 
За оцінкою фахівців, його запаси сягають 400 мільйонів кубічних метрів блакитного палива, а в перспективі цей обсяг може зрости до 3,7 млрд.
 
Як повідомила прес-служба підприємства, буріння проводилося за результатами аналізу геологічної будови площі з використанням програмного комплексу Petrel Schlumberger.
 
Газовики вже готують свердловину до пробної експлуатації, а заодно продовжують пошуково-розвідувальні роботи в інших місцях.
 
Загалом цього року на Харківщині було відкрито одразу чотири новi родовища блакитного палива, перспективні ресурси яких сягають 8,2 мільярда кубічних метрів газу.
 
Геологорозвідка могла б проводитися й активнiше, якби підприємство швидше отримувало спеціальні дозволи на пошук нових перспективних ділянок.
 
«Для того, щоб виконати Програму «20/20» і здобути енергонезалежність, — йдеться у повідомленні, — УГВ має отримувати до 20 таких дозволів на рік». 
 
Не виключено, що розробкою нових газових площ на Харківщині займатимуться великі британські компанії. Відповідні переговори «Нафтогаз України» проводить наразі в Лондоні, ставлячи перед собою мету відновити обсяг власного блакитного палива до рівня видобутку часів СРСР.
 
Для цього вітчизняним підприємствам потрібно ввести в експлуатацію вже розвідані площі, а також використовувати запаси сланцю та родовища у шельфі Чорного моря.