Наближається період застуд: як захиститися і зміцнити імунітет

19.10.2018
Наближається період застуд: як захиститися і зміцнити імунітет

Проста здорова їжа лікує.

Смачна «скарбничка» для імунітету

Імунітет потрібен людині не лише в сезон застуд та посиленої атаки вірусних інфекцій. Це наш щит на щодень. Якщо цей щит надійний — організм швидко реагує на негативні чинники довкілля та збудники недуг і захищає від хвороб. Тож турбуватися про імунітет слід щодня, а не тоді, коли вже «припече». 
 
Як правильно поповнювати резерв захисних сил організму? Насамперед — через повноцінне харчування. Лікарі нагадують, що харчуватися слід регулярно, не пропускати трьох основних прийомів їжі — сніданку, обіду, вечері. А між основними прийомами їжі радять влаштовувати невеликі перекуси.
 
Столичний фітотерапевт і дієтолог Борис Скачко певен: наповненість і калорійність трапез повинні регулюватися часом дня.
 
«Що ближче до сну, тим легше і швидше має засвоюватися їжа. Тому вечеря, яка допомагає зміцнювати імунітет, повинна включати такі страви, як пісний борщ, овочевий суп, молочна каша, овочеве рагу, вінегрет, кисломолочні продукти. Легка вечеря швидко засвоїться і сприятиме відновленню сил організму під час сну вночі та забезпечить хороший апетит вранці», — переконаний фахівець.
 
На сніданок лікар рекомендує порцію білого м’яса (риби чи птиці до 150 грамів). Така їжа, на думку пана Бориса, не лише активізує обмін речовин на найближчі три-чотири години після трапези, а й допоможе зігрітися в холодну пору, попередить переохолодження організму, забезпечить амінокислотами м’язи та імунну систему. За словами дієтолога, тільки повноцінне харчування з достатньою кількістю білків у раціоні сприяє виробленню інтерферону та антитіл, які незамінні для захисту організму від вірусів та бактерій.

 

Рух — рецепт проти недуг

 
Добре відомо, що вітаміни зміцнюють організм. На думку лікарів, незамінні в цьому плані вітаміни D, А, С і вітаміни групи В.
 
— Вітамін D не лише попереджає остеопороз, а й активізує імунітет, — наголошує пан Скачко. — Тому в раціоні часто мають бути жирна морська риба та печінка. Не забувайте додавати в раціон яйця, сало, масло, сметану. І зменшіть вживання кави та чаю. Адже кофеїн порушує активізацію вітаміну D в організмі, знижуючи імунітет. Аби отримати вітамін у достатній кількості, регулярно гуляйте на свіжому повітрі. У сонячну погоду не забувайте підставляти обличчя під сонячні промені. 
 
Важливо регулярно вживати яйця, натуральні молочні продукти, які містять вітамін А. Він є також у моркві, буряку, гарбузі, солодкому перці.
 
«Вітамін А доставляє білок під назвою «секретний імуноглобулін А» на всі слизові оболонки організму. Основна місія цього білка — зниження активності тих мікробів та вірусів, які потрапили в організм. Це перший ешелон захисту імунної системи. Таким чином організм ставить щит бактеріальній та вірусній інфекції, щоб не дати їй розвинутися у хворобу, — вважає дієтолог. — Крім того, вітамін А покращує зір і допомагає уникнути катаракти, попереджає розвиток атеросклерозу судин, дозволяє зберегти високий рівень фізичної активності. Не забувайте, що рух — один із шляхів зміцнення імунітету».

 

Овочі варити — вітаміни губити

 
Ще один страж імунної системи — вітамін С. Його основне джерело — плоди шипшини та червоної горобини, цитрусові (лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути), капуста.
 
Необхідні для відновлення сил та підвищення працездатності вітаміни групи В. Почерпнути їх можна з овочів, за умови їх правильного приготування.
 
«Оптимальна термічна обробка овочів активує рослинну клітковину, яка є живильним середовищем для сапрофітної мікрофлори кишечнику і здатна виробляти до 50 відсотків добової потреби вітамінів групи В. До того ж, самі овочі містять у достатній кількості вітаміни групи В. Водночас городина є джерелом великої кількості інших корисних вітамінів та мікроелементів», — запевняє лікар.
 
Одним із найважливіших мікроелементів для імунної системи дієтолог називає йод. Його основним джерелом, як відомо, є море­продукти. А також йодована сіль.
 
Борис Скачко радить не забувати про яблука, соняшникове та гарбузове насіння, червоне м’ясо. Ці продукти є багатим джерелом заліза.