Солісти, хори й оркестри: «Київ Музик Фест» презентує музику десяти країн

02.10.2018
Солісти, хори й оркестри: «Київ Музик Фест» презентує музику десяти країн

Польський композитор Кшиштоф Пендерецький (праворуч) відкривав «Київ Музик Фест-2018». (Фото Польського інституту в Києві.)

У Міжнародний день музики, 1 жовтня, у Києві, у Великій залі Національної музичної академії імені Героя України Василя Сліпака, проходив «Музичний діалог: Україна — Китай» за участі Національного президентського оркестру (диригент Василь Василенко) і музикантів країни східної культури.
 
 
Родзинкою незвичайного концерту стало те, що виконавці на деякий час помінялися ролями: китайські митці відтворювали українську музику, а наші — китайську.
 
 
Проект — один із майже двох десятків масштабних дійств, які проходять у рамках дев’ятиденного «Київ Музик Фесту-2018».
 
Двадцять дев’ятий міжнародний фестиваль розпочався концертом українських і польських музикантів у Національній філармонії України імені Миколи Лисенка.
 
У першому відділенні вперше у Києві прозвучала написана під враженням від фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» композиція Богдани Фроляк — минулорічної лауреатки Шевченківської премії у номінації «Музичне мистецтво», яка святкує цього року 50-річний ювілей.
 
Відбулася світова прем’єра «Концерту-Елегії» для віолончелі з оркестром Ігоря Щербакова, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка 1999 року.
 
У другому відділенні слухали монументальне Credo двічі лауреата премії «Греммі» польського композитора Кшиштофа Пендерецького, який особисто був за диригентським пультом.
 
Тривалі овації викликала синергія майстерності Національного симфонічного оркестру України, Національної заслуженої академічної капели України «Думка», хорової капели хлопчиків та юнаків «Дзвіночок» і польських солістів: Івони Госси, Кароліни Сікори, Анни Любанської та Адама Здуніковського.
 
Цей концерт одночасно став першим із трилогії до 100-річчя відновлення власної Незалежності України та Польщі, яке обидві країни святкують у 2018 році.
 
Автором спільного проекту «Музика Незалежності» і учасником першого концерту став польський диригент із українським корінням Роман Ревакович, який понад 20 років дуже активно підтримує музичний діалог між Польщею та Україною.
 
Загалом «Київ Музик Фест-2018» — це 5 симфонічних, 7 хорових, 10 камерних концертів і музика 10 країн: України, Польщі, Ізраїлю, Німеччини, США, Великої Британії, Франції, Швейцарії, Канади і Китаю. Серед зарубіжних учасників іще композитори Альфред Швайцер (Швейцарія) та Кевін Мелоун (США/Велика Британія), виконавці Анатолій Коган — флейта (Ізраїль), Борис Зобін — фортепіано (Ізраїль), Андрій Бєлов — скрипка (Німеччина).
 
У Великій залі Національної музичної академії 3 жовтня — симфонічний вечір «Концертне дефіле солістів». Чаруватиме музикою Симфонічний оркестр Українського радіо (диригент Володимир Шейко). 
 
У Національному будинку органної і камерної музики того ж вечора — вокально-симфонічний проект «Ангели і Світлячки» Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського (диригент Богдан Пліш).
 
Виконуватимуть духовні твори Альфреда Швайцера, Ганни Гаврилець, Олександра Родіна і Кевіна Малоуна, чий твір дав назву концертові (він написаний у пам’ять трагічних подій і людей, котрі загинули в результаті краху рейсу UA93 — четвертого літака, що був задіяний у теракті 11 вересня 2001 року).
 
До речі, цей концерт — єдиний у програмі «Київ Музик Фесту-2018», на який треба купувати квитки, на всі інші заходи — вхід вільний або за запрошеннями.
 
Хорові співи заповнюють київські храми. У Патріаршому соборі Воскресіння Христового вже прозвучав «Хоровий світ дитинства».
 
У Михайлівському Золотоверхому соборі 7 жовтня свою програму представить камерний хор «Хрещатик» (диригент Павло Струць), у Лютеранській церкві Святої Катерини 8 жовтня — «Вірую» камерного хору «Київ» (диригент Микола Гобдич).
 
Знаковою подією стане світова прем’єра ораторії Ганни Гаврилець «Віють вітри» для мішаного хору, ударних та народних інструментів — на матеріалі історичних пісень, записаних Олександром Кошицем.
 
Твір присвячується 100-річчю Місії Олександра Кошиця. Виконуватиме ораторію 2 жовтня у Національній філармонії Камерний хор «Київ». 
 
Концерт-закриття фестивалю у Національній філармонії 6 жовтня представить творчий портрет багаторічного художнього керівника «Київ Музик Фесту» — одного з найпомітніших українських композиторів сучасності Мирослава Скорика, який цьогоріч відзначає 80-літній ювілей. 
 
Вперше за межами Києва у рамках фестивалю відбудеться музичний марафон у Ворзелі, 7 жовтня. Цей проект композитора Євгена Петриченка, який у 2014-му був змушений залишити Донецьк через захоплення міста бойовиками «ДНР» і оселитися у Ворзелі, — планується як довготривалий і циклічний. Цьогорічна тема — «Лятошинський єднає».
 
У будинку княгині Уварової, стильній будівлі початку ХХ століття, відбудеться справжній piano-battle Ростислава Федини & Олександра Козаренка та Symphonic Plein Air за участі Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної і камерної музики України (диригент Ігор Андрієвський). 
 
Організатори «Київ Музик Фесту»: Міністерство культури України, Національна спілка композиторів, Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського та Національна академія мистецтв України. n