У Харкові пройде конкурс молодих композиторів, які можуть отримати титул нових класиків

25.09.2018
Харківський національний оперний театр імені Лисенка та Український культурний фонд підписали договір на проведення конкурсу молодих композиторів, які зможуть представити на суд журі свою оперу чи балет.
 
«Ми йдемо в ногу з часом! — прокоментував задумку організаторів генеральний директор та художній керівник ХАТОБу Олег Орищенко. — Це можливість для молодих митців з усієї України реалізувати свій потенціал і отримати гідну нагороду».
 
Преміальний фонд конкурсу досить вагомий — переможець отримає за свою роботу 50 тисяч гривень, а також можливість створити власну виставу з акторами харківської Опери.
 
У виграші буде і володар другої премії, для якого передбачено грошовий приз — 27 тисяч гривень. Наразі організатори вже створили спеціальний сайт, де всі бажаючі можуть подати свої заявки.
 
На конкурс не потраплять лише ті роботи, які вже виконувалися публічно. Запроваджено і віковий ценз — до участі у «змаганні» допустять композиторів, які народилися не раніше жовтня 1982 року. 
 
Відбір проходитиме у два тури. Спочатку члени міжнародного журі виберуть із загальної кількості п’ять найкращих творів, а потім лідери протягом місяця відшліфовуватимуть саме виконання з оркестром.
 
Організувати і провести захід такого рівня досить непросто, але справа варта затрачених зусиль, оскільки може повернути інтерес молодих митців до оперного мистецтва. Не секрет, що останнє переживає нині свої не найкращі часи, використовуючи в основному спадок визнаних класиків.