У Харкові наступного року почнуть будувати новітній онкологічний центр

17.08.2018
Щороку список харків’ян, хворих на онкологію, поповнюється 2-2,5 тисячами нових пацієнтів, але можливості діючого в місті онкоцентру давно не відповідають сучасним вимогам медицини.
 
«Людей потрібно рятувати. І тут важливі два моменти, — каже голова ХОДА Юлія Світлична. — Перший — це якісна діагностика, що безпосередньо впливає на процес одужання. Другий — пристойні умови лікування. Стан обласного онкологічного центру вкрай незадовільний і сьогодні взагалі не витримує критики. Ми будемо підтримувати його — ремонтувати і закуповувати нове обладнання. Однак ситуацію потрібно змінювати кардинально. Уже прийнято рішення про будівництво нового центру, який буде оснащений новітнім обладнанням». 
 
Будівництво нової лікарні розпочнеться з наступного року. Наразі тривають проектні роботи і процес вирішення усіх юридичних та земельних процедур.
 
Левову частку коштів на онкоцентр виділить область, але не виключено, що у фінансуванні проекту візьмуть участь Кабмін та неурядові міжнародні організації.
 
«Ми вже ведемо переговори з Ізраїлем та Японією, а також адресуємо це питання послам інших країн, які відвідують Харківщину», — повідомила Юлія Світлична.
 
Якщо фінансове питання буде вирішено, то новий центр з’явиться через три роки після початку будівництва. 
 
Поки що ж у старих будівлях діючого онкоцентру триває ремонт. З початку року цей заклад отримав серію нового обладнання для реанімації та інтенсивної терапії, а також для проведення складного наркозу «тяжким» пацієнтам. 
 
«Усі закупівлі проводяться з тим розрахунком, аби потім це обладнання перенести до нового корпусу, — каже директор обласного центру онкології Денис Скорий. — Нова техніка, що була придбана, дозволяє нам працювати в рамках міжнародних стандартів, надаючи сучасну допомогу жителям як Харківського, так й інших регіонів».