На Харківщині лікарі виявили у жінки 12-сантиметрового глиста: «підселив» комар

15.08.2018
На Харківщині лікарі виявили у жінки 12-сантиметрового глиста: «підселив» комар

Комарі передають личинки гельмінтів людині після того, як кусають заражених тварин.

Цього року на Харківщині зареєстрували вже третій випадок появи дирофіляріозу — небезпечного зараження людини паразитами, що розвивається після укусів комарів. 
 
 
Нещодавно у харків’янки з повіки видалили 12-сантиметрового(!), якого «заселив» в її організм, на перший погляд, безневинний комар. 
 
 
Жінка звернулася до лікарні через сильний набряк лівого ока. Її одразу ж прооперували, після чого стало зрозуміло, що на місці припухлості «поселилася» нематода — 12-сантиметровий круглий черв’як, личинки якого переносяться кровососними комахами. 
 
За даними лікарів, випадки дирофіляріозу в Харкові — вже далеко не рідкість. Скажімо, весною такого ж паразита довжиною 15 сантиметрів виявив у себе на передпліччі чоловік.
 
Він сам видалив непроханого гостя, після чого пройшов повне медичне обстеження.
 
Ще одного гельмінта у травні хірурги Дергачівської районної лікарні дістали із грудної клітки місцевої жительки, яка скаржилася на припухлість і сильний свербіж.
 
Через візуальну схожість, появу підшкірних гельмінтів часто називають хворобою «злої нитки». 
 
Аналогічні випадки були зафіксовані й у інших регіонах країни. За даними Центру контролю і моніторингу захворювань, найчастіше випадки дирофіляріозу фіксували у Чернігівській, Миколаївській та Херсонській областях, рідше — у Сумській, Черкаській, Полтавській та Херсонській.
 
На третьому місці — Харківська, Київська, Дніпропетровська, Луганська, Донецька та Одеська області.
 
Лікарі попереджають, що комахи лише передають личинки гельмінтів після того, як кусають заражених тварин. Тож порада:  ретельніше стежити за здоров’ям домашніх котів i собак, а також встановлювати на вікнах i дверях протимоскітні сітки.
 
Місця укусів у жодному разі не можна гріти, тому що під впливом температури паразит почне мігрувати під шкірою, ускладнюючи протікання хвороби. Якщо помітите після укусу комара припухлість, одразу ж зверніться до лікаря.