Харківський антикорупційний центр проведе власне розслідування загадкової смерті активіста

12.06.2018
У лісі поблизу Харкова знайшли повішеним молодого активіста з Есхара. Напередодні 23-річний Микола Бичко поїхав фотографувати очисні споруди у рідному селищі в Чугуївському районі і не повернувся додому. Його телефон мовчав, тому батьки вдарили на сполох. Наступного дня на пошуки відомого активіста вирушили десятки односельців.
 
Тіло знайшли повішеним у лісі, неподалік залізничної колії. Правоохоронці того ж дня озвучили основну версію трагедії — суїцид, але знайомі та близькі хлопця не вірять, що він самовільно пішов iз життя. Жителі Есхара після озвученої інформації про самогубство зібралися на стихійний мітинг iз вимогою провести чесне розслідування. Люди припускають, що Миколу могли вбити ті, кому заважала його екологічна діяльність. 
 
Остання проблема, якою переймався активіст, стосувалася відстійників очисних споруд, куди зливають хімічні і технічні відходи місцеві підприємства. Шкідливі речовини звідси потрапляють до річки Уди, а потім у Сіверський Донець. На акції протесту, які організовував у тому числі й Микола, жителі Есхара виходили не раз.
 
Бізнесмени зрештою зібрали гроші на ремонт старого об’єкта, але концентрація аміаку, фосфатів та нітратів у воді й далі зростає. Микола Бичко намагався монiторити ситуацію, за що, на думку жителів селища, міг поплатитися життям. 
 
«Ще акт не готовий, а правоохоронці вже запевнили: «ознак фізичного насилля немає», — обурюється заступник голови Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов. — А молодого хлопця просто повісили! Ті пеньки, які йому підсунули під ноги, настільки трухляві, що не витримали б його тіла. Та й самі подумайте: Микола поїхав до джерела з 5-літровим бутлем набрати води і водночас прихопив iз собою зашморг, аби повіситися, та ще й нав’язав на ньому професійних вузлів». 
 
Микола Бичко був iз числа тих неспокійних молодих людей, які після Революції гідності активно займалися громадським життям. Останній запис у «Фейсбуці» він зробив за день до смерті, де розповідав, як організована ним команда добровольців почистила місцеве джерело і впорядкувала прилеглу територію. Подібних справ у списку молодого активіста — десятки. Він також створив громадську організацію «Ініціативна молодь Есхара» й прагнув перетворити рідне селище на квітучий впорядкований населений пункт. 
 
Напади на активістів Харківщини останнім часом перестали бути рідкістю. «У списку потерпілих уже десятки людей, — каже голова Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах. — Скажімо, таку історію пережили ми з колегою Євгеном Лисичкиним. Випадок iз Миколою — це прямий наслідок того, що поліція не поспішає реагувати на такі інциденти, тому розслідування смерті хлопця ми проведемо самостійно».