Звіт про роботу у Раді: чим може обернутися для Гройсмана «день ікс»

17.04.2018
Звіт про роботу у Раді: чим може обернутися для Гройсмана «день ікс»

(Фото прес-служби Президента.)

14 квітня виповнилося два роки з моменту призначення уряду Володимира Гройсмана, і в парламенті чекають на звіт про виконану роботу.

 

Цю подію називають вирішальним моментом у прем’єрській кар’єрі Гройсмана.

 

Чим може обернутися для Кабміну «день ікс», розбирався «Апостроф».

 

Останній рік перед виборами — найбільш непростий. Політики занурюються у передвиборчу гонку, підшукуючи собі тимчасових союзників.
 
Одним із найбажаніших партнерів є Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Від його підтримки того чи іншого кандидата в президенти залежить багато чого.
 
Невипадково Володимира Борисовича називають потенційним VIP-агітатором нинішнього глави держави.
 
Враховуючи не найвищі рейтинги чинного Президента, Банкова активно намагається отримати підтримку всіх, хто погодився бути союзником Петра Порошенка в 2014 році.
 
Але оскільки не всі поспішають відновлювати партнерство, на Банковій приберегли інший спосіб схиляння до співпраці — шантаж.
 
Однією з перших «страшилок» стали чутки про дострокові парламентські вибори, чому не дуже зраділи представники «Народного фронту», колеги «Блоку Петра Порошенка» за коаліцією, в яких мало шансів пройти у Верховну Раду.
 
З наближенням чергових виборів такий вид залякування втратив ефективність.
 
У «Народному фронті» зізнаються, що їх таким чином уже не настрахати. А ось як складеться у «фронтовиків» із підтримкою Порошенка, вони ще не вирішили.
 
Втім на ідеї об’єднання партій Петра Порошенка, Арсенія Яценюка, а також Володимира Гройсмана і Віталія Кличка вже поставили хрест.
 
«Забудьте про це», — сказав «Апострофу» представник НФ.
 
Ще однією «жертвою» по­гроз про перевибори мав стати сам Прем’єр. Адже нове скликання депутатів призначило б новий Кабмін. Але це не подіяло.
 
Тоді в Порошенка вирішили скористатися крайнім методом — залякати Гройсмана відставкою.
 
Про ймовірність зміщення Прем’єра говорять останні кілька місяців, особливо активізувалися такі розмови напередодні звіту Кабміну про виконану за рік роботу.
 
Але і тут Прем’єр, мабуть, у безпеці: голосів у парламенті за відставку його і міністрів просто немає.
 
«Я не вірю в глобальні зміни. Для цього потрібно 226 голосів, а щоб їх отримати, потрібно починати переговори», — констатує джерело «Апострофа» в БПП.
 
У «Народному фронті» це підтверджують. «Немає голосів на відставку, — каже співрозмовник «Апострофа». — У очах депутатів це дорівнює поверненню до питання про дострокові вибори, тому що в такому разі запускається механізм формування нового Каб­міну. І є сумніви, що цей парламент здатний сформувати новий уряд».
 
Вищесказане частково підтверджують і у фракції «Батьківщина». Нагадаємо, в лютому минулого року лідер цієї політсили Юлія Тимошенко разом з 12 нардепами подала на розгляд парламенту проект постанови про відставку Гройсмана. Зараз же в «Батьківщині» вирішили не повертатися до цього питання.
 
«Ми не перереєстрували постанову після того, як сформувався порядок денний нової сесії», — відповів «Апострофу» заступник голови фракції Сергій Соболєв.
 
Нардеп не захотів уточнити, чи можна це розцінювати як підтримку Гройсмана, але додав, що «Батьківщина» не планує ініціювати відставку Кабміну.
 
«Можливо, Порошенко внесе постанову [про відставку], а тоді ми подумаємо», — зазначив він.
 
Аналогічна ситуація з міністрами, про звільнення яких велися дискусії. Це міністр аграрної політики Тарас Кутовий (який іще майже рік тому написав заяву про відставку), міністр фінансів Олександр Данилюк, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, міністр інфраструктури Володимир Омелян, а також в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун (звільнити її може тільки Кабмін). Незважаючи на те, що в президентській фракції є бажаючі звільнити всіх, там визнають, що їхні голоси не будуть вирішальними.
 
«На цей час у Порошенка немає більшості в уряді. Якщо все-таки в певні міністерства зайдуть люди з оточення Президента, тоді будуть ухвалюватися рішення, потрібні йому, незалежно від волі Прем’єра, чого хочуть у Порошенка. Ідеї такі є, вони обговорюються. Але я не думаю, що вони перспективні. Ще треба дивитися, хто саме може прийти в Кабмін. А їхні прізвища поки не відомі», — розповів «Апострофу» співрозмовник із НФ.
 
Отже, судячи з усього, в оточенні Порошенка немає продуманого плану, як приструнити Гройсмана і відновити вплив у Кабміні. Поки ж у БПП впевнені, що Прем’єр підтримуватиме Петра Олексійовича на президентських виборах, що джерела в президентській силі підтвердили «Апострофу». 
 
І, значить, звіт Кабміну, який, за інформацією «Апострофа», може бути представлений на комітеті з питань економічної політики 18 квітня, не стане відправною точкою для запуску відставки уряду. 
 
Марина ШАШКОВА
(«Апостроф»)