Ініціаторам та учасникам виборів президента Росії у Криму світить до 15 років тюрми

06.03.2018
Ініціаторам та учасникам виборів президента Росії у Криму світить до 15 років тюрми

Країни Євросоюзу, а також офіційний Вашингтон ніколи не визнають легітимність російських виборів на території окупованого українського півострова.
 
Всесвітній конгрес кримських татар закликав співвітчизників бойкотувати протизаконний виборчий процес на півострові.
 
А ось екс-Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що незаконні вибори в Криму ведуть до нелегітимності Путіна в цілому.
 
Прокуратура АРК попереджає всіх громадян України, що участь у протизаконних виборах підпадає під статтю «Державна зрада», яка передбачає до 15 років по­збавлення волі.
 
— Кримінальна відповідальність настає й для тих громадян, які братимуть участь в організації та проведенні виборів на анексованому півострові, — заявив заступник прокурора Автономної Республіки Крим Олександр Удовиченко. — Стаття КК України про захоплення державної влади та посягання на територіальну цілісність України актуальна для всіх, хто ініціює або підтримує незаконний виборчий процес у Криму.
 
Свою принципову позицію з цього питання висловила й посол США в Україні Марі Йованович, яка назвала вибори президента Росії, призначені на 18 березня 2018 року, провокацією світового масштабу.
 
— Вашингтон не визнає законність проведення виборчої кампанії та виборів президента Росії на окупованій території, — сказала Марі Йованович. — Цей процес на півострові продублює той незаконний референдум, який організували навесні 2014 року. Спосіб, у який це робить Кремль, суперечить нормам закону у всьому світі. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму протизаконними й засудили дії Росії, а країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Незважаючи на це Росія досі заперечує окупацію Криму, називаючи цей відвертий злочин «відновленням історичної справедливості».
 
Особливо зухвалим виглядає той факт, що вибори глави РФ призначили на річницю російської окупації Криму у 2014 році.
 
З подачі Президента України Петра Порошенка, першого березня поточного року Верховна Рада України закликала Радбез та Генасамблею ООН, ОБСЄ, Європейський Союз, НАТО, міжнародні організації, іноземні парламенти й уряди не ви­знавати легітимність російських виборів у Криму.
 
— Крим — це Україна, — заявив тимчасово повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан. — Наша позиція принципова та жорстка: Сполучені Штати ніколи не погодяться з російською окупацією Криму. Кримські санкції зберігатимуться доти, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні.
 
Нагадаємо, що раніше країни Європи та офіційний Вашингтон не визнали законність проведення референдуму в 2014-му з приєднання Криму до Росії, а у 2016 році, вже після окупації, були оголошені поза законом вибори до Держдуми Росії через порушення суверенітету та територіальної цілісності України.
 
На думку представників Держдепартаменту США, легітимність будь-яких виборів, які Росія намагається провести на окупованих територіях, дорівнює нулю.