З відпустки — до слідчого: мера Одеси просто з аеропорта забрали на допит

16.02.2018
З відпустки — до слідчого: мера Одеси просто з аеропорта забрали на допит

Геннадій Труханов у Солом’янському суді.

14 лютого в аеропорту «Бориспіль» детективи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали одеського міського голову Геннадія Труханова (який прилетів із Варшави) та його заступника Павла Вугельмана (який прилетів з Ізраїлю).

Чиновників підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем та завдаванні значних збитків міському бюджету (ч. 5 ст. 191 КК).

Йдеться про оборудку з будівлею так званої «Європейської мерії» (яка мала б об’єднати на одній території всі органи виконавчої влади Одеської міськради, розкидані за 35 адресами в різних районах міста. — Ред.)

«Європейська мерія», яка стала золотою

У вересні 2016 року мерія Одеси придбала будівлю колишнього ДП «Завод «Краян» за 185 млн. грн. у приватної структури «Девелопмент Еліт».
 
Ця сумнівна фірма (власника якої підозрюють у зв’язках із головою міської комісії з питань комунальної власності, членом партії Труханова «Довіряй ділам». — Ред.) перекупила будівлю в литовської фірми, яка, в свою чергу, придбала її на аукціоні, організованому ліквідатором держ­підприємства, за 11,5 млн. грн.
 
«Скромна і прозора» вийшла угода з чистим прибутком — близько 173,5 млн. грн.
 
За даними НАБУ, отримані від мерії 185 млн. грн. фірма-продавець спробувала переказати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО.
 
Після клопотання НАБУ суд наклав арешт на рахунки компанії.
 
Це рішення адвокати «Девелопмент Еліт» намагалися кілька разів оскаржити і за допомогою лояльних суддів Солом’янського районного суду м. Києва їм це вдавалося.
 
Втім антикорупційники знову заморожували гроші.
 
Цікаво, що у грудні 2017-го продавець раптово запропонував знизити ціну будівлі до 90 млн. грн., висловивши готовність повернути «зайві» гроші до бюджету міста.
 
Втім ніхто в мерії не наважився взяти на себе відповідальність прийняти і законно оформити нову угоду. Тим паче, за відсутності міського голови.

Європейські «канікули» мера

Труханов понад місяць не з’являвся на робочому місці. Більше того — він перебував за межами України.
 
Відпустка мера Одеси мала закінчитися ще 18 січня, але він продовжив її до 22 січня, потім вирушив у відрядження до Греції та Швейцарії.
 
Потім відпустку подовжували ще тричі за власний рахунок — загалом до 11 лютого. Але вже 12-го стало відомо про нове відрядження до Чехії.
 
У Празі мер тестував нові трамваї та домовлявся про співпрацю.
 
В Україні ж у цей період кипіла робота. Про це свідчить, зокрема, те, що одному з депутатів Одеської обласної ради Олегові Бабенку (депутат від БПП. — Ред.) висунули підозру у спробі дати хабара керівнику головного підрозділу детективів НАБУ Андрію Калужинському, щоб той посприяв зняттю арешту з коштів «Девелопмент Еліт».
 
За даними ЗМІ, увесь цей час Труханов вів переговори з АП, застосувавши усі свої зв’язки.

Несподіване повернення

Розслідування у справі «Краяну» НАБУ розпочало ще у листопаді 2016 року. Але лише 13 лютого 2018 року про підозру повідомили чотирьом посадовцям мерії Одеси (в тому числі й меру. — Ред.).
 
Дивним є не те, що з підозрами, м’яко кажучи, затягнули, а те, що Труханов наступного ж дня, як зразковий законослухняний громадянин, прибув на територію України, таким чином давши віртуального ляпаса усім тим, хто називав його втікачем і заочно викреслив з одеської політичної мапи.
 
У день затримання він порушив драматичну мовчанку і на своїй сторінці у «Фейсбуцi» прокоментував ситуацію в очікувано патетичній формі: «Офіційно заявляю, що не маю наміру ні від чого ховатися. Тим більше що правда і закон на моєму боці. Більше того, перервавши своє відрядження, я попросив свого адвоката офіційно зв’язатися з НАБУ і повідомити про час мого приїзду».
 
У той же день стало відомо, що прокуратура клопотатиме про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою в 50 млн. грн. для Труханова, 30 млн. грн. — для Вугельмана і 10 млн. грн. — решті фігурантів справи (їх досі розшукують. — Ред.).
 
До слова, інтереси Труханова в цій справі представляє колишній адвокат Романа Насірова — Олександр Лисак. Тож не виключено, що подібні за суттю своєю справи будуть вести за схожим сценарієм — витонченого затягування і розвалювання в суді.

Що буде з Одесою?

На тлі затримання мера в самій Одесі почали «вилазити з шаф» політичні скелети.
 
Різко активізувався колишній мер Едуард Гурвіц, він закликав відсторонити Труханова від виконання обов’язків міського голови.
 
«Хто б сумнівався, що корупція і кримінал має в Україні політичний дах і в парламенті, і в інших владних структурах!», — написав Гурвіц у «Фейсбуцi».
 
Експерти-політологи також не мають ілюзій щодо долі Труханова. З озвучених коментарів можна зробити висновок, що мера рано списувати в запас.
 
Довести його провину в службовій недбалості, а тим більше в розкраданні бюджетних коштів і зловживанні службовим становищем — майже неможливо.
 
«Напередодні президентських і парламентських виборів адміністрація Президента не зацікавлена у зміні міського голови і пов’язаних із цим конфліктах (а вони неминуче виникнуть). А в інших політичних сил на це не вистачить ресурсів. До того ж у місті немає політика, на якого в разі чого ці сили могли б зробити ставку. Навіть якщо припустити, що в місті був би реальний конкурент Труханову і його якимось дивом вдалося б зробити мером, все одно йому довелося б працювати з «протруханівською» міською радою, яка легко могла б заблокувати його роботу», — розповів у коментарі «УМ» регіональний координатор Міжнародного центру перспективних досліджень Ярослав Католик.
 
Тим часом одеські активісти-антитруханівці збираються на мітинг «Одеса без Труханова». Захід планують на п’ятницю. Вимагатимуть відставки мера. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Солом’янський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурора САП щодо взяття Геннадія Труханова під варту.
 
Мера взяв на поруки народний депутат від БПП Дмитро Голубов. Підозрюваного звільнили в залі суду.
 
Труханов повинен перебувати за місцем проживання, з’являтися на судові засідання та уникати спілкування із зацікавленими особами та свідками. Втім він зазначив, що не скасовуватиме важливих відряджень (закордонних? — Ред.), завчасно попередивши слідство.