Гра почалася: що означає поява на вулицях «Національних дружин»

02.02.2018
Гра почалася: що означає поява на вулицях «Національних дружин»

Більшість «дружинників» — зовсім молоді хлопці, серед яких є навіть неповнолітні.

Недавня поява на Хрещатику понад 600 людей спортивної статури в сіро-блакитних камуфляжних куртках із написом на спині «Національна дружина», їхня показова присяга та марш головною вулицею міста неабияк збурили суспільство.

Попри те, що керівники організації запевняли, що їхня мета — лише підтримка правопорядку і справедливості, їм, схоже, не зовсім повірили.

Принаймні соцмережі зарясніли застереженнями щодо появи нового парамілітарного утворення.

Більш помірковані бачили в «дружинах» аналог радянських «національних дружинників», які разом iз міліцією патрулювали вулиці.

 

«УМ» спробувала розібратися, що насправді стоїть за публічною появою «НД» саме зараз і чого можна від них чекати.

Курс — на Азов

Після гучної появи «Національних дружин» в інформаційному просторі очільники організації вирішили дати прес-конференцію, щоб публічно заявити про мету їхньої організації та методи її досягнення.
 
«Це організація, метою якої є забезпечення порядку на вулицях українських міст. Особовий склад організації — це колишні учасники бойових дій, патріотична молодь та небайдужі громадяни, що поділяють наше прагнення покращити безпекову ситуацію», — йдеться на сайті «Національних дружин».
 
Очолює «НД» колишній командир добровольчого полку «Азов», підпорядкованого МВС, Ігор Михайленко (позивний «Черкас»), який перейняв командування полком після того, як Андрій Білецький став народним депутатом.
 
Також «НД» називають наближеною до партії Білецького «Національний корпус». І хоча Михайленко наполягає, що це дві окремі організації «азовського спрямування», в останнє слабо віриться. 
 
Записатися в «Народні дружини» можна просто на сайті, вказавши свої анкетні дані. Причому одним із питань анкети є інформація про наявність у претендента легальної зброї.
 
Ігор Михайленко пояснив це тим, що така інформація в разі потреби дозволить оперативно організуватися для захисту України. Мовляв, вони не хочуть допустити повторення ситуації з Крутами.
 
«Немає гарантії, що якийсь божевільний знову не піде на Київ, а наша влада не збере манатки і не звалить геть», — заявив на прес-конференції «Черкас», запевнивши, що під час патрулювань зброя застосовуватися не буде. 
 
Формальною підставою для діяльності організації є закон України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».
 
Утім це допускається лише за умови тісної співпраці з правоохоронними органами, тоді як «НД», схоже, мають інше бачення своїх місії і завдань.
 
«Національні дружини» підтримують порядок і допомагають правоохоронним органам там, де у них не доходять руки», — пояснив речник партії «Національний корпус» Роман Чернишев, а Ігор Михайленко додав, що вони не патрулюватимуть вулиці у форматі поліції, оскільки займатимуться «нагальнішими питаннями».
 
Зокрема, це боротьба з незаконним виловом риби, гральним бізнесом, торгівлею алкоголем, наркоторгівлею та нелегальними забудовами. 
 
У відповідь, у вівторок, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не допустить діяльності парамілітарних утворень.
 
«Є лише одна монополія на застосування сили — державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними», — сказав він.
 
Про те, що «співпраця» правоохоронців із «НД» може бути не такою вже й дружньою, засвідчив і поширений в інтернеті «ролик», коли в Кременчуці активісти «НД» спровокували бійку з поліцією, якій довелося навіть застосовувати сльо­зогінний газ для втихомирення «дружинникiв».

«Повертати те, що в нас забрали, та наводити в країні порядок»

Як з’ясувалося, «НД» існує уже протягом року і за цей час встиг­ла створити осередки в 19 областях та, якщо вірити інформаційному ролику, який зараз поширюється інтернетом, зробити чимало добрих справ. Щоправда, крім згаданого ролика донедавна інформації про діяльність «НД»  практично ніде не було.
 
Прояснити ситуацію ми по­просили відомого громадського активіста Миколу Єременка, прозваного святошинським робінгудом, який свого часу з друзями робив практично те саме, що декларують «НД»: повідомляв у міліцію, а тоді громив підпільні гральні заклади, боровся з торгівлею забороненими препаратами, незаконними забудовами тощо. 
 
«Насправді «Національні дружини» не мають нічого спільного ні з ідеологічними організаціями, ні з ініціативою знизу. Це, як і «Азов», — проект Білецького і Авакова, які готують групи тиску на всіх рівнях на майбутніх виборах. Інцидент, який трапився у Черкасах, — яскраве тому підтвердження. Це, в свою чергу, є своєрідною грою м’язами і тиском на Порошенка, щоб показати, що у них є вагомий аргумент впливу на маси. Аваков прекрасно розуміє, що, коли почнеться серйозна боротьба за владу, армія не буде втручатися, а такі загони можуть стати засобом для тиску і проштовхування своїх інтересів.
 
Ще одна мета, яку вони уже оголосили, — «повертати те, що в нас забрали, та наводити в країні порядок» або «займатися охороною дрібного бізнесу». Що це таке, ми бачили іще в 90-х, коли міцні хлопці ходили ринками і пропонували свої послуги щодо вирішення проблем бізнесменів, які часто самі ж і створювали. Все йде до створення приватних армій. Узагалі, починаючи з 2014 року, лише лінивий не обзавівся своєю приватною армією, які час від часу фігурують у різних конфліктах. І цей процес триває», — поділився своїми враженнями Микола.
 
Про те, що «НД» — це далеко не громадська ініціатива, на його думку, свідчить і масштаб акцій, і вперті заявки «дружинників», що їх ніхто не фінансує.
 
«З власного досвіду знаю, що такі організації не є інвестиційно привабливими ні для бізнесу, ні для суспільства. А на голому ентузіазмі довго не протримаєшся», — переконаний Єременко.

Гра почалася

Про те, що ми ще не раз можемо почути про діяльність «національних дружинників», свідчить і згаданий уже факт появи на сесії Черкаської міськради хлопців у камуфляжі «НД», які заблокували проходи і змусили-таки депутатів прийняти бюджет на 2018 рік.
 
Попри зовнішній ефект акції «мирного тиску», при ближчому розгляді цього питання все не видається таким однозначно позитивним.
 
Зокрема, черкаський журналіст Сергій Кузляєв повідомляє, що депутати не збиралися приймати в той день бюджет не через те, що не хотіли, а через те, що він був просто не готовий до розгляду.
 
Були опрацьовані майже всі департаменти, крім освіти та медицини. Але навіть без них депутати знайшли і скоротили видатки на 25 млн.
 
У вівторок, 30 січня, розгляд бюджету мав бути продовжений у комісіях, проте на сесію прийшли представники Федерації профспілок та «Національного корпусу».
 
Молодики в балаклавах заблокували трибуну, стали біля кожного депутатського місця, перекрили вихід. Вони вимагали прийняти бюджет і проголосувати за виконком. 
 
А тим часом про намір створити «Народні дружини» для допомоги у підтриманні громадського порядку заявили народні депутати Ігор Мосійчук, Євген Дейдей i Дмитро Лінько.
 
Далі буде?