Розваги з хованками: як може вдарити по іміджу Порошенка віпочинок на Мальдівах

23.01.2018
Розваги з хованками: як може вдарити по іміджу Порошенка віпочинок на Мальдівах

Чи порушував Петро Порошенко норми перетину кордону прямуючи на Мальдіви?

Не вщухають пристрасті навколо інформації про те, що новий, 2018-й, рік для Петра Порошенка розпочався з тижневої відпустки, яку Президент провів із родиною на одному з найдорожчих курортів на Мальдівах.
 
Дискусія навколо правомірності такого відпочинку головнокомандувача воюючої держави та Президента країни, де більше 60% населення отримують субсидію, оскільки неспроможні самі заплатити за тарифи на комунальні послуги, розгорнулася після того, як програма «Схеми», яку готують журналісти «Радіо  Свобода», оприлюднили подробиці цього відпочинку.
 
Нагадаємо, що, за інформацією журналістів, Петро Порошенко з родиною з 1 по 8 січня провів короткі «різдвяні канікули» на Мальдівах, які обійшлися йому приблизно в 500 тис. доларів (понад 14 млн. грн.).
 
Зокрема, оренда приватного літака в турецької авіакомпанії для перельоту туди й назад коштувала 188 тис. доларів, 276 тис. доларів було заплачено за оренду вілли на окремому острові на курорті «Шеваль Блан», ще 37 550 тис. доларів готівкою гості заплатили за розваги та харчування. 
 
Інформацію про відпочинок на Мальдівах підтвердили і в адміністрації Президента, зазначивши, що Петро Порошенко «поїздку оплатив сам iз власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації».
 
А те, що все це відбувалося потайки від суспіль­ства, прес-служба АП пояснила міркуваннями безпеки.
 
Після такого відкриття українці поділилися на два табори. Одні виступали за свободу пересувань і права людей на відпочинок у доступний їм спосіб.
 
При чому, тут опинилися як народний депутат Ірина Геращенко, яка звинуватила критиків Президента у надмірному захопленні ідеями соціалістичної урівнялівки, так і відомий правозахисник Геннадій Афанасьєв, звільнений з російської в’язниці, куди потрапив як «член групи Олега Сенцова».
 
«Будь-хто в цій країні має право на відпочинок. Не відпочиваєш — вигораєш. Далеко не кожному взагалі відомий сенс цього слова. Але ті, хто знає, — розуміють. Мої друзі з АТО мають відпустки. Мої друзі правозахисники мають відпустки. Мої друзі політики мають відпу­стки. Огидно дивитись на заздрість, а ще більше — на безпорадність», — написав він у «Фейсбуці».
 
Іншу позицію, у якої так само знайшлося багато прихильників, озвучив народний депутат Віктор Чумак.
 
«Я не заздрісна людина, і мені абсолютно по барабану, скільки витрачають на свій відпочинок багаті бізнесмени. Комусь до вподоби Мальдіви, комусь Моршин. Але тут питання інші: 1. Чи має право Верховний Головнокомандувач під час війни відпочивати за межами країни? — Ні. З міркувань національної безпеки. 2. Чи має право Президент бідної країни відпочивати на найдорожчих курортах світу? — Ні. З міркувань етики та моралі. 3. Чи має право Президент країни порушувати правила перетинання кордонів власної країни? — Ні. З міркувань рівності всіх перед законом. 4. Чи мають права національні ЗМІ ігнорувати такі повідомлення? — Ні. Тому що дана інформація щодо Президента країни є суспільно значущою», — зазначив він.
 
Утім, громадськість сколихнула не стільки інформація про те, де і за які гроші відпочивав Петро Порошенко.
 
Зрештою, не він єдиний — на тих же Мальдівах відпочивали і екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, і нардеп Віталій Чепинога, та й Ірина Геращенко зазначила, що після Нового року близько сотні нардепів так і не доїхали до свого робочого місця, продовживши собі «канікули» за державний рахунок.
 
Журналісти «Схем» звертають увагу на той факт, що Президент під час цієї поїздки порушив усі норми перетину державного кордону.
 
Один із фактів: ескорт виїхав із воріт аеропорту через чотири хвилини після того, як літак приземлився на злітну смугу.
 
Тобто, швидше за все, жоден із пасажирів авіарейсу не проходив передбаченої законом процедури проходження паспортного та митного контролю. 
 
Тим більше що у списку пасажирів літака, який вдалося роздобути «Схемам», немає жодного знайомого нам прізвища.
 
Там фігурують якісь Віра Лазарєва, Іван Дехтерьов, Євгенія Сафонова, Олександр Сищиков, Катерина Боєва, Віталій Кокорін, Олена Сенченко та Ольга Герасименко.
 
Тобто, і Порошенко, і його родина перетнули кордон за підробними документами?
 
Як припускає видання «Страна», фальшиві паспорти (так звані ДОПи — документи оперативного прикриття) були видані після звернення до СБУ шефа Держохорони Валерія Гелетея, пiсля скарги на те, що на адресу Президента надходять погрози.
 
Крім того, якщо лише за розваги і харчування було заплачено готівкою 37 550 тис. доларів, то скільки взагалі незадекларованих коштів було вивезено за межі країни, цікавляться журналісти. 
 
Загалом усі дискусії навколо цього питання стосуються передусім імі­джевих втрат глави держави, як усередині держави, так і за кордоном.
 
Там найбільше здивування викликали заходи суворої конспірації, до яких вдався український Президент і які абсолютно неприйнятні для відкритого демократичного суспільства.
 
«Громадяни США завжди знають, на яку кількість днів поїхав відпочивати їхній президент і куди. Журналісти знімають, як президент Трамп під час відпочинку грає в гольф у своєму клубі. І там чомусь ніхто не виправдовується внутрішніми чи зовнішніми загрозами. Бо жоден лідер цивілізованої країни ніколи не дозволяє собі виправдовувати обмеження демократії та природного права суспільства контролювати владу агресією чи будь-якими іншими причинами. Чому Президент Порошенко вважає, що українське суспільство, яке обрало його Президентом після Революції гідності, не заслуговує на прозорість президентської діяльності?» — запитує на «Фейсбуці» один з авторів розслідування Михайло Ткач.
 
Зрештою, саме над цим варто замислитися Петру Порошенку напередодні майбутніх президентських виборів.
 
Бо ситуація з Мальдівами яскраво засвідчила, що наша влада продовжує курс радянської партійної номенклатури зi спецрозподільниками та іншими «владними привілеями».
 
В тому ж ряду стоїть і обслуговування державними структурами весілля сина Генпрокурора Юрія Луценка (ще одне розслідування програми «Схеми»).
 
Обидва уособлюють політичну партію, яка на останніх виборах декларувала гасло «Жити по-новому». І про яку законність можна говорити в країні, де сам гарант Конституції порушує закон?