Харківський університет Повітряних сил опинився в епіцентрі одразу двох скандалів

21.11.2017
За підозрою в розтраті 2,4 мільйона гривень наприкінці минулого тижня затримали начальника Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба Андрія Алімпієва.
 
Генерал-майора підозрюють у розтраті грошових коштів дер­жавного бюджету на користь ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна», що входить до групи компаній російського нафтового гіганта ПАТ «Татнєфть». 
 
«Наразі військова прокуратура Харківського гарнізону готує матеріал для обрання запобіжного заходу генерал-майору Алімпієву, — повідомив у «Фейсбуці» Генпрокурор Юрій Луценко. — Який запобіжний захід буде просити прокуратура, мені поки що достовірно не відомо». 
 
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос доповнив інформацію повідомленням про те, що разом iз генерал-майором під варту взяли ще й полковника, але прізвище військового не назвав.
 
Адвокат начальника університету Максим Журавльов досить різко прокоментував факт арешту свого підопічного.
 
«Підозра, пред’явлена йому, незаконна і необґрунтована, а також його затримання — незаконне і необґрунтоване, — сказав юрист в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». — Захисту поки що не надали матеріалу, який хоч якось міг би обґрунтувати такі процесуальні дії прокуратури. На нашу думку, це все має політичний підтекст і характер».
 
Відповідаючи на уточнююче запитання, в чому полягає політичний підтекст справи, адвокат сказав: «Генерал-майор Алімпієв є також начальником Харківського гарнізону. Кому вигідно незаконне і необґрунтоване затримання особи, яка відповідає за обороноздатність у прикордонній і прифронтовій області? Риторичне запитання».
 
За словами адвоката, наразі його підзахисний перебуває під вартою у військовій прокуратурі Харківського гарнізону, матеріали про обрання йому запобіжного заходу у суд ще не направляли.
 
А тим часом з подачі Анатолія Матіоса у пресу потрапили результати перевірки слідчими військової прокуратури курсантської їдальні, де у тарілках знайшли тарганів із хробаками.
 
До того ж контролери поскаржилися на те, що адміністрація ВНЗ усіляко перешкоджала перевірці, виставивши як шлагбаум курсантів перших курсів. 
 
Не лишилася без уваги і наступна репліка пана Матіоса. «Військові прокурори Харківського гарнізону, — написав він у «Фейсбуці», — у зв’язку із розслідуванням розкрадань у Харківському національному інституті Повітряних сил, йшли не на склади боєприпасів (куди вже є заборона заходити з ГШ МОУ) — а в курсантську їдальню! Виявляється, що так харчуються майбутні військові льотчики...»