Осанна від Сєні: як «Народний фронт» на з’їзді самостверджувався

14.11.2017
Осанна від Сєні: як «Народний фронт» на з’їзді самостверджувався

На з’їзді у Яценюка був несподіваний гість — представник президентського табору Володимир Гройсман.

На суботньому з’їзді «Народного фронту» не бракувало високих слів — очевидно, такою була спроба лідера партії Арсенія Яценюка підняти бойовий дух своїх соратників.

 

Завданням номер два, яке ставив Арсеній Петрович, скликаючи збори, було нагадування про те, що його політ­сила не тільки не вмерла, а живе майбутнім й налаштовується на перемогу. 

 

Демонстрація м’язів 

 

До того ж «Народний фронт» унаочнив (вочевидь, спеціально для Блоку Порошенка), яким потужним кадровим потенціалом він володіє і яке опертя на теперішніх членів уряду він має.
 
Саме тому на з’їзді «НФ», окрім Яценюка, були присутні секретар РНБО Олександр Турчинов, голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати на чолі з керівником фракції Максимом Бурбаком та керівники обласних партійних організацій.
 
Десант делегатів доповнили члени уряду, призначені за квотою «фронтовиків»: міністр МВС Арсен Аваков, юстиції — Павло Петренко, освіти — Лілія Гриневич, інфраструктури — Володимир Омелян, екології — Остап Семерак, молоді і спорту — Ігор Жданов, а також віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.
 
Подібний рівень представництва, здається, мав вразити передусім одного глядача — Президента України Петра Порошенка.
 
Напередодні перемовини між «НФ» та БПП зайшли у глухий кут. Можливість глибшої співпраці між членами коаліції обговорювалася з червня, а домовленість про об’єднання нібито була досягнута ще два роки тому.
 
Її сенс полягав у формуванні загального списку для походу на чергові парламентські ви­бори.
 
Але віднедавна обговорення припинили на тлі очевидного охолодження відносин між партіями. Блок Порошенка не пробачив міністру «фронтовиків» Авакову появу протестного майдану під парламентом, а «Народний фронт» образився на БПП через кримінальну справу, порушену проти сина очільника МВС.
 
Керівництво обох політсил висловило сумніви відносно успішності подальшого зближення. При цьо­му Блок Порошенка аргументував неконструктивність перемовин надто низьким рейтингом «Народного фронту». 
 
В якості симетричного кроку «фронтовики» вирішили нагадати Порошенку, на чиїх плечах тримається конструкція його влади.
 
А на додачу — самоствердитися як окремі політгравці, більше не залежні від ласки Банкової. Саме тому на суботньому з’їзді звучали заяви, які мали б змусити главу держави здригнутися від неприємних передчуттів. 

Порошенко «зробив помилку»

Взявши слово на з’їзді, лідер партії Арсеній Яценюк не відмовив собі у задоволенні кілька разів «копнути» недавнього союзника Порошенка.
 
І, зокрема, нагадати Президентові про свою відставку. «Він зробив помилку, — заявив Яценюк. — Але я відповім Президенту наступне: «Дякую за досвід. Ми стали сильніші».
 
Полякав Порошенка Яценюк і повідомленням про участь «Фронту» в парламентських і президентських виборах. З деталями цієї участі партія обіцяє визначитися вже в 2018 році.
 
Також не забув Арсеній Петрович і про улюблену останнім часом тему перерозподілу владних повноважень.
 
Яценюк зажадав від Президента змінити Конституцію та урізати власні можливості: «Я звертаюсь особисто до Петра Олексійовича, ми можемо це зробити до наступних чергових виборів... Президент — це окремий інститут. Він не відноситься ані до виконавчої, ані до законодавчої, ані до судової гілки влади. І він, як арбітр, має ефективно працювати з усіма функціями, які дозволять йому бути гарантом Конституції та головнокомандувачем», — зазначив Яценюк.
 
Але таке розділення поки не надто підтримує сам Президент, про що він однозначно заявив під час послання у Верховній Раді. Посил Яценюка повторив і Арсен Аваков.
 
Якщо інші члени уряду були зосереджені на демонстрації своїх досягнень, то Арсен Борисович не втримався від політичних оцінок: «Уряд Яценюка був атакований, нас лупасили як свої, так і чужі».
 
Аваков теж має мрію: парламентську республіку «як гарантію захисту від тоталітарного майбутнього країни і як гарантію внутрішнього балансу влади». 
 
Загалом урізання президентських повноважень було однією з найчастiше обговорюваних проблем на з’їзді «Народного фронту».
 
Про велику конституційну реформу говорив і нардеп Антон Геращенко. За словами Геращенка, повноваження українського Президента мають бути такими ж, як у Німеччині або Польщі: щоб Президент був гарантом Конституції, але не міг втручатися в процес роботи виконавчої влади.
 
Геращенко нагадав, що на сьогодні Президент сам призначає «губернаторів», голів районних державних адміністрацій, а також двох міністрів, плюс він бере участь у створенні багатьох конституційних органів.
 
«Ми вважаємо, що це занадто великі повноваження для Президента і вони заважають розвитку нашої країни, тому що створюють конфлікт між виконавчою владою і президентською вертикаллю», — додав Геращенко.

Нова зовнішня політика

Крім змін до Конституції, «фронтовики» приділили увагу ще одній темі, котра викликає очевидну ідіосинкразію у команди Президента.
 
Якщо коротко, то партія «Народний фронт» запропонувала ввести візовий режим iз Росією та розширити санкції проти неї до повного відшкодування завданих Москвою збитків.
 
«Політична рада партії пропонує закріпити в рішенні з’їзду необхідність введення візового режиму з Російською Федерацією», — підкреслив Арсеній Яценюк.
 
Ця теза знайшла відображення у резолюції «Народного фронту» за підсумками з’їзду. Також у резолюції наголошується, що необхідно розширювати санкції проти РФ як з боку України, так і її партнерів, доки Росія «повністю не відшкодує збиток Україні та її громадянам, заподіяний унаслідок збройної агресії».
 
У документі наголошується й те, що партія підтримує ініціативу введення миротворців ООН на Донбас за певних умов. А саме «...за умови врахування саме українських національних інтересів, щоб нам не створили ще один заморожений конфлікт», — додав Яценюк.
 
Що ж стосується за анонсованого походу на вибори, то ім’я кандидата на посаду Президента «Народний фронт» назве не раніше наступного року.
 
«Ми вирішимо, кого нам підтримати», — сказав лідер «НФ». Водночас, як зауважують ЗМІ, керівництво «НФ» переконує, що висунення теперішнього лідера Яценюка аж ніяк не є вирішеною справою. Адже подальше примирення з БПП та можливий союз iз Порошенком усе ще не виключений. 
 
Як заявляє Арсен Аваков, «Народний фронт» визначиться, чи висуне він свого кандидата в президенти, чи підтримає «чужого» претендента,  вже «ближче до дат проведення виборів».
 
За його словами, це ж стосується і формату походу на парламентські вибори.
 
«Формулювання порядку денного і альянсів відбуваються у безпосередній близькості до ви­борчого процесу», — зазначив Аваков.
 
Натомість Антон Геращенко переконаний, що голова політради партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк є єдиним можливим кандидатом на пост Президента України.
 
Що ж стосується колишнього «в.о.» глави держави і ще одного «фронтовика» Олександра Турчинова, то той балотуватися не збирається.
 
«Я побував на посаді Президента, і мені не сподобалося», — зізнався Турчинов.