На Тернопільщині виявили останки більш як півсотні вояків Першої світової

05.09.2017
На Тернопільщині виявили останки більш як півсотні вояків Першої світової

Знайдене на Лисоні. (Фото з сайта Бережанської райдержадміністрації.)

Надзвичайно цінну знахідку — двошарове санітарне поховання більш як півсотні вояків Першої світової війни — виявлено в кам’яному кар’єрі неподалік меморіалу славнозвісної гори Лисоня в Бережанському районі на Тернопільщині.
 
 
Нагадаємо читачам, що ця місцевість упродовж десятиліть залишається своєрідним символом боротьби українців за свою незалежність.
 
 
Наприкінці минулого літа, зокрема, там відбулося резонансне відзначення 100-ліття від початку історичної битви Першої світової, в якій полк Українських січових стрільців за підтримки австро-угорських вояків затято протистояв російській армії, тривалий час стримуючи її наступ.
 
Там полягло дуже багато солдатів та офіцерів різних національностей, не раз потім виявляли в землі важливі знахідки, пов’язані з тими баталіями, однак нещодавня — одна з наймасштабніших.
 
За словами Володимира Харчука, керівника меморіально-пошукового комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля», фахівці якого досліджують знайдене археологічними методами, поховання облаштоване у звичайному фронтовому окопі.
 
Останки в похоронних ямах лежать в хаотичному порядку, а не так, як це виглядало б після процесу урочистого поховання. Поряд знайшли також зброю та чимало дрібних особистих речей загиблих воїнів, кожну з яких буде ретельно досліджено.
 
Наразі завершується процес ексгумації залишків тіл, які пізніше перепоховають на меморіальному кладовищі жертв Першої світової війни в місті Бережани.