Посадять чи не посадять: проти Гонтаревої можуть висунути нові обвинувачення

30.08.2017
Посадять чи не посадять: проти Гонтаревої можуть висунути нові обвинувачення

Доки Гонтарева «відпочиває», ГПУ продовжує під неї копати. А Президент — готує заміну.

Новий політичний сезон, який починається з вересня, знову актуалізує деякі питання, що так і лишаються у підвішеному стані.

Одне з них: хто ж очолить головну державну скарбницю — Національний банк України, який уже скоро півроку як формально «безголовий».

Валерія Гонтарева, як уже зазначала «УМ», попри те, що 10 травня подала прохання про відставку, а тоді пішла у тривалу відпустку, досі де-юре лишається очільницею цієї установи.

Де-факто НБУ керує її перший заступник Яків Смолій.

А в адміністрації Президента ламають голову над гідною кандидатурою, яка змогла б розгребти завали, залишені Гонтаревою, із мінімальною шкодою для всіх учасників концесії.

Але скільки б не тягнули час, для серйозної розмови із зарубіжними партнерами потрібен саме голова Нацбанку, а не людина в статусі «тимчасово виконуючого обов’язки».

І, як пообіцяла представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко, до кінця вересня Петро Порошенко внесе на розгляд Верховної Ради свої пропозиції.

«Ця кандидатура є, дві. Банкіри… Незалежні, рівновіддалені від політичного впливу і так далі. Ця кандидатура буде внесена до середини, даю для себе люфт — до кінця місяця», — зазначила Ірина Луценко.

Утім, хто б не очолив НБУ, а і зарубіжних партнерів, і громадськість більше цікавить інше питання: чи відповість Валерія Гонтарева за усі провали у своїй роботі, чи все обмежиться лише відставкою? Бо від відповіді на нього залежить те, поверне НБУ довіру до себе чи все буде по-старому.

«Бомба» для Гонтаревої

Попри те, що Валерія Гонтарева на час своєї довготривалої відпустки зникла з інформаційного поля, хмари над головою екс-очільниці НБУ то розходилися, то знову збиралися.
 
На початку літа справу за підозрою у втручання в документообіг суду було закрито за відсутністю складу злочину, однак уже в липні Печерський райсуд Києва зобов’язав Генпрокуратуру поновити слідчі дії.
 
Триває розслідування й інших зловживань: прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко нещодавно заявив, що проти Гонтаревої та її команди можуть бути висунуті нові обвинувачення, зокрема, у різкому знеціненні української гривні та розпродажі за безцінь активів оголошених банкрутами банків.
 
«У нас є достатньо серйозні нові деталі, які надходять до мене і від вкладників, і від аналітиків. Все це систематизується і буде передане до ГПУ та НАБУ. Я думаю, ніхто не відкрутиться. Це буде просто бомба. Я впевнений, що ми не маємо права дозволити їй (Валерії Гонтаревій. — Ред.) уникнути відповідальності або відбутися легким переляком у вигляді звільнення за, фактично, розвал банківської системи України», — зазначив Куценко.
 
За його словами, коливання курсу з 11 до 30 гривень за долар можна кваліфікувати як зловживання службовим становищем, і слідство не відкидає припущення, що це було зроблено свідомо, для збагачення певних груп людей. 

Схеми, схеми, схеми...

Якщо фахівцям із ГПУ забракне досвіду для того, щоб розібратися в усіх підводних течіях банківських махінацій, вони можуть скористатися допомогою опонентів Гонтаревої, а заразом — і Петра Порошенка.
 
Народні депутати від «Опоблоку» Євген Мураєв та Вадим Рабінович на підконтрольному каналі NewsOne розгорнули цілу кампанію з власною оцінкою діяльності екс-голови Нацбанку.
 
А Сергій Тарута випустив навіть книжку (причому російською і англійською мовами, щоб пояснити і світовій спільноті, що ж у нас відбувається), де детально розписані всі схеми та їхні наслідки для банківської системи України.
 
«Там настільки були серйозні розкрадання і на тому ж «Приватбанку», і по «Дельта-банку», що виникає мільйон питань. На рекапіталізації банків заробляли ж усі. І тепер перед Президентом стоїть непросте завдання: поставити на місце Гонтаревої свою людину, яка змогла б провести аудит і при цьому багато чого приховати. А у Гонтаревої є два шляхи — або тікати, або її посадять. Або є ще третій варіант — справу потихеньку замнуть», — переконаний політтехнолог Денис Богуш.
 
Утім, на його думку, багато чого у цій справі залежатиме і від професійності команди Луценка. А цього у Генерального прокурора без відповідної освіти поки що бракує.
 
«Луценкові зараз вкрай необхідно довести свою ефективність як Генпрокурора, а досвіду не вистачає. Тут потрібні знання тонкощів справи, яких у Юрія Віталійовича немає. Це треба бути Піскуном, щоб п’ять разів іти у відставку і п’ять разів поновлюватися на законних підставах — при різних президентах. А в Луценка поки що більшість справ не витримує ви­пробування судом. Тут є три аспекти: перший — КПК такий, що не дає можливість посадити корупціонерів за ґрати; другий — корумпованість судів і третє — недостатній професіоналізм у зібранні доказів.
 
І ті гучні подання, які були на початку літа, — вони всі вже потрохи розвалюються. І справа «діамантових прокурорів» зависла, і в боротьбі з «бурштиновою мафією» поки що вагомих зрушень немає. Я уже мовчу про справу Портнова, який у Європейському суді відсудив у Європи компенсацію за накладені на нього санкції. Тому для Луценка справа честі — довести свою ефективність, а ця справа — непоганий шанс. Він навіть iз Президентом зайшов у протистояння, бо для Порошенка Гонтарева — своя людина, яка від початку вела всі його справи і «надто багато знає». Але чи вистачить досвіду грамотно довести все до логічного кінця, чи все знову розвалиться — це питання поки що відкрите», — говорить Денис Богуш.