Петро Другий: як Порошенко намагатиметься забезпечити собі ще один президентський строк

15.08.2017
Інтернет-видання «Українська правда» надрукувало статтю, в якій, посилаючись на свої джерела, описала ті методи, котрі використовуватиме чинний Президент України Петро Порошенко задля збереження влади. 
 
«Велике питання, яке потребує вирішення — це пошук комфортного суперника, в якого Порошенко зміг би виграти. З огляду на все ті ж соціологічні дані, у тому числі закриту соціологію АП, — це завдання не з простих. (...). На сьогодні Порошенко має більш-менш високі шанси виграти в другому турі хіба що в лідера «Опоблоку» Юрія Бойка чи Вадима Рабіновича, рейтинг якого останнім часом несподівано росте, як на дріжджах», — йдеться у статті. 
 
«Перед обличчям вибору, умовно названого «Порошенко чи реванш «регіоналів», у чинного Президента шансів найбільше. Але в цього варіанта є одна несподівана складність. Попри те, що обидва згаданих опоненти Порошенка формально є членами однієї фракції, по факту вони давно грають у власні політичні ігри.
 
Для того щоб Президент міг виграти в когось із них у другому турі, — або Бойко, або Рабінович мають зняти свою кандидатуру, інакше вони відбиратимуть голоси один в одного. За такого розкладу ніхто з них не може вийти в другий тур разом із Порошенком. Водночас умовити знятись із виборів будь-кого з них — задача не з легких, чи краще сказати, не з дешевих.
 
Паралельно в команді Порошенка розглядають варіант другого туру із лідером «радикалів» Олегом Ляшком. З одного боку, просування Ляшка дозволить нівелювати фактор Тимошенко, головного конкурента Порошенка, з якою в «радикала» пересікаються електоральні ніші. З іншого боку, на Банковій думають, що зможуть контролювати Ляшка й не дати йому виграти.
 
Однак як варіант із Бойком—Рабіновичем, так і варіант з Ляшком — дуже небезпечні для Порошенка. Хто може гарантувати, що за Бойка в останній момент не впишуться інші олігархи? Або ж що Ляшко, якщо йому вдасться «з’їсти» Тимошенко в першому турі, не «проковтне» і Порошенка в другому?» — запитує «УП».
 
Утім, продовжує видання, існує також і «план Б». Він полягає в тому, аби не шукати Порошенкові «зручного» суперника, а взагалі перенести вибори Президента до парламенту. Належить подібна ідея екс-Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку. 
 
«Яценюк пропонує, щоб Президента, як у Німеччині, обирав парламент. Порошенко такого не хоче. І ще, українці не сприймають колективну відповідальність: навпаки, у свідомості людей має бути «сильна рука». Петро переконаний, що така зміна Конституції — пряма дорога до федералізації. Він каже, що не хоче бути Президентом, який розірве країну на шматки», — розповів «УП» співрозмовник із команди Президента.
 
Проте частина найближчих до Президента людей частково підтримують ідею Яценюка, як-то — екс-глава АП Борис Ложкін чи Генпрокурор Юрій Луценко. Сам Порошенко має кардинально іншу думку. «Віддавати свої повноваження і залишатись «весільним генералом» Президент не має ані найменшого наміру. Принаймні поки вірить у свою можливість переобратися без цього. Тим паче, нічого не заважає йому повернутись до цієї теми ближче до дати виборів навесні 2019-го, якщо, скажімо, соціологія показуватиме невтішні прогнози», — зазначає «Українська правда». 
 
І додає: «Поки що найсерйознішим конкурентом Порошенка залишається Юлія Тимошенко. Останні півроку вона випереджає його за даними всіх соцопитувань. 
 
Як не дати Тимошенко вийти в другий тур президентських перегонів, завівши замість неї зручного для Петра Олексійовича кандидата, вже кілька місяців залишається найважливішим питанням для технологів Банкової. І відповіді на нього досі не знайшли».