Біля Літературного музею Харкова відкрили першу в місті бібліотеку просто неба

26.07.2017
Біля Літературного музею Харкова відкрили першу в місті бібліотеку просто неба

На відкритті "Книжкової клюмби" (http://dreamactions.com.ua)

Незвичну читальню просто неба співробітники Харківського літературного музею почали облаштовувати ще весною, оголосивши толоку для створення публічного простору.
 
Зрештою, біля стін закладу з’явилося кілька стелажів із книгами і звичайні вуличні лавочки. 
 
«Книжкову клюмбу» в Літмузеї ми відкрили під час фестивалю «Віч-на-віч», — каже автор ідеї Тетяна Пилипчук. — Того дня тут пройшла виставка художніх робіт зрячих і незрячих поетів. Набралося усього 20 примірників. Але згодом ми провели книжковий ярмарок і буккросинг, після чого фонд бібліотеки значно поповнився. Люди та організації, що підтримали проект, тепер постійно несуть нам свої книги». 
 
Працює бібліотека (її можуть одночасно відвідувати вісім осiб) весь день. Брати з собою примірники не можна, але час для читання необмежений. Тут є сучасна та історична література, художня класика, навчальні посібники. 
 
Великою популярністю «Клюмба» користується у письменників, які охоче презентують свої твори під Літмузеєм.
 
«Деякі примiрники своїх книг вони спеціально дарують бібліотеці, аби з ними могли ознайомитися харків’яни, — каже пані Тетяна. — Усі примірники ми розкладаємо так, аби читачам було зручно їх брати. Хочемо, щоб цей куточок став простором для спілкування, проведення різних пікнiків, акцій, кінопереглядів, тематичних буккросингів». 
 
Скажімо, цього тижня тут чекають земляка Сергія Жадана, а Юрій Андрухович уже приїздив.