Яйця в диму: як Верховна Рада почала останній день перед канікулами

14.07.2017
Яйця в диму: як Верховна Рада почала останній день перед канікулами

Депутати розходяться на канікули без відчуття виконаного обов’язку — принаймні хотілося б вірити у те, що на «закордонних виборчих округах» (читай: на курортах) вони згадуватимуть, як багато не встигли зробити на рідних теренах.
 
Підсумуємо одним абзацем: Верховна Рада так і не призначила чиновників на низку ключових посад, таких, зокрема, як посада Уповноваженого з прав людини, посада голови Нацбанку, голови та членів ЦВК, членів Рахункової палати, трьох членів уряду тощо. І це ще не все. 
 
Окрім цього, попри обіцянки влади «Жити по-новому», так і не проведені адміністративна, медична, пенсійна, судова, виборча, земельна та інші реформи.
 
Але весь цей тягар незробленого не заважатиме народним обранцям закрити сесію і розбігтися аж до вересня.
 
Розмови ж про те, що час роботи не завадить пролонгувати бодай на тиждень, так розмовами і лишилися.
 
Спікер Парубій тричі ставив це питання на голосування, проте воно так і не набрало необхідної кількості голосів. 
 
А перше, що зробив парламент в останній «голосувальний» четвер, це затвердив розклад на наступну сесію, яка розпочнеться восени.
 
Її календарний план передбачає початок роботи 4 вересня і завершення — 2 лютого 2018 року.
 
Планують, що впродовж сесії ВР матиме десять пленарних тижнів, що не так і багато з огляду на те, скільки попереду роботи у народних депутатів. 
 
Відтак у Раді почався ще один день засідань — останній у нинішньому політсезоні.
 
Під акомпанемент мітингу, що зібрався під стінами парламенту (активісти перекрили підходи до ВР, вимагаючи зняття недоторканності з усіх без винятку народних депутатів), нардепи почали розглядати у другому читанні закон про Конституційний Суд (який зрештою ухвалили 245 голосами «за»).
 
При цьому трибуна парламенту виявилася заблокованою членами депутатського об’єднання «Єврооптимісти» та фракцією «Самопоміч».
 
Вимога останніх полягала у негайному розв’язанні проблеми депутатського імунітету, і лише після цього — у вирішенні решти питань. 
 
А на порядку денному Ради стояв іще один резонансний законопроект — щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері.
 
Його внесли нардепи з Комітету нацбезпеки і оборони Іван Вінник, Дмитро Тимчук i Тетяна Чорновіл.
 
«У парламенті буде здійснено нову спробу наступу на свободу слова», — так оцінила суть документа нардеп від БПП Ольга Червакова.
 
Інший конфлікт розгорівся тим часом між Комітетом ВР iз питань охорони здоров’я та відповідним профільним міністерством.
 
Голова комітету Ольга Богомолець відмовилася підписати позитивний висновок щодо законопроекту №6327 про медреформу, повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
 
Тим самим Богомолець «блокує можливість голосування і початку медичної реформи», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуцi» Супрун.
 
Не менш сумними є справи i з пенсійною реформою. Планували, що її розглянуть у четвер.
 
Проте, коли ми готували цей номер до друку, до пенсій депутатські руки так і не дійшли.
 
Натомість протистояння під парламентом розгорялося все дужче.
 
Вулиця, вимагаючи змін, вирувала, й мітингувальники запалили димові шашки, озброївшись яйцями та помідорами.
 
В акціях взяли участь «АвтоМайдан», «Національний корпус», «Свобода», «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі.
 
Окремо від них тривали два мітинги-антагоністи: один — проти медичної та освітньої реформи, а інший — за. 
 
У цьому хаосі й тривало передостаннє пленарне засідання. Вже від п'ятниці читачі матимуть можливість відпочити від тривожних новин iз ВР. Утім ненадовго.
 
Восени відпочилі народні обранці зберуться знову, і «цирк» у їхньому виконанні продовжуватиметься.