У Харкові Московський патріархат зажадав на місці дитмайданчика побудувати храм

12.07.2017
Майже 700 підписів зібрали мешканці Північної Салтівки — мікрорайону Харкова — під петицією, за допомогою якої хочуть домогтися заборони будівництва церкви на місці невеликого скверу.
 
Пам’ятний знак з інформацією про ймовірне зведення храму тут з’явився більше п’яти років тому.
 
Але оскільки наміри церковників тривалий час лишалися нереалізованими, мешканці мікрорайону встигли там висадити сквер і встановити невеликий дитячий майданчик.
 
Зрештою, малопривабливий шматок території, на якому ще в 90-х роках встановили скромний пам’ятник чорнобильцям, набув цивілізованого виг­ляду. 
 
І ось приголомшлива новина: УПЦ Московського патріархату таки визріла до реалізації давнього задуму й презентувала громаді проект розлогого комплексу, до складу якого ввійде не лише храм, а й просвітницький центр iз недільною школою та лекторієм.
 
Оцінивши масштаб будівництва, неважко зрозуміти, що майбутня культова споруда поглине добрячу частину скверу і повністю знищить дитячий майданчик.
 
Аргумент на користь церкви священики пояснили її назвою — «Чорнобильський Спас», що гармонiює з тематикою зведеного тут пам’ятника, але місцеві жителі невблаганні.
 
Вони кажуть, що в принципі не проти храму як такого. Втім просять чиновників знайти для нього іншу площу. 
 
Пряме спілкування світської громади з духовенством, яке мало місце на спірній території, ще більше загострило конфлікт.
 
За словами очевидців, один із священиків пригрозив містичним покаранням, сповістивши, що всі громадяни, які протестують проти будівництва, невдовзі захворіють на рак.
 
А місцеві жителі, у свою чергу, порівняли єпархію з мережею супермаркетів «АТБ».
 
Мовляв, церковники і торговці вперто змагаються між собою за право «застовпити» якомога більше землі.
 
Люди мали на увазі той факт, що на порівняно невеликій території Північної Салтівки є два магазини «АТБ», але лише одна церква УПЦ МП, яка розташована недалеко від спірного скверу.
 
Тож поява чергового культового комплексу вирівняє ситуацію. 
 
Наразі конфлікт трохи ущух. Як з’ясувалося, церковники й досі не мають дозвільних документів на реалізацію свого проекту.
 
Це підтвердила голова адміністрації Київського району Харкова Неллі Казанжиєва, яка приїздила на місце НП.
 
Навідувалися сюди й представники патріотичних організацій міста, що не надто вітають кількісний ріст культових споруд Московського патріархату.
 
Втім згаданий пам’ятний знак у сквері поки що ніхто не прибрав.