Блат від Розенблата: головний фігурант скандальної справи обіцяє довести свою правоту

12.07.2017
Блат від Розенблата: головний фігурант скандальної справи обіцяє довести свою правоту

Схоже, найбільш ефективним способом схилити парламентаріїв до підтримки подання Генпрокуратури на зняття депутатської недоторканності із їхніх колег, стає демонстрація «документальних фільмів», знятих прихованою камерою, де народні обранці знімають маски і постають такими, як вони є.
 
Так було у випадку з гучним арештом радикала Ігоря Мосійчука (який згодом був оскаржений у суді, і нині нардеп продовжує виконувати свої обов’язки у Верховній Раді).
 
Так сталося і у випадку з головним фігурантом «бурштинової справи», членом фракції БПП Бориславом Розенблатом.
 
На відміну від кількахвилинного «ролика» Мосійчука, де той озвучує, скільки буде коштувати оголошення з трибуни депутатського запиту, записи розмов між Розенблатом разом з іншими фігурантами цієї справи та «агентом під прикриттям Катериною», яка грала роль представниці іноземної фірми, що хоче займатися видобутком бурштину, зайняли більше години.
 
В ході відео озвучуються механізми впливу на рішення облради, суми підкупу представників прокуратури та суддів за позбавлення трьох фірм («Райт Солюшн», «Амбер холдинг» та «Надра Галичини») ліцензій на роботу на окремих ділянках, схеми легалізації видобутого бурштину за кордоном тощо.
 
Після оприлюднення всіх деталей спецоперації НАБУ та САП, яка тривала більше року, депутати проголосували не лише за зняття недоторканності, а й за арешт Розенблата.
 
«Думаю, що катарсис політичної верхівки країни мав би відбутися саме сьогодні. Сьогоднішнє рішення комітету свідчить про те, що депутати, котрі перебували в певному форс-мажорі протягом цих п’яти днів, нарешті усвідомили, що зміни неминучі. Каста недоторканних має бути повалена», — пафосно заявив Юрій Луценко після завершення засідання комітету.
 
Утім остаточне слово за всіма п’ятьма поданнями має сказати Верховна Рада.
 
Очікується, що це питання буде винесене на голосування уже в цей четвер.
 
Сам Борислав Розенблат заявив, що він не збирається ні складати свій мандат, ні покидати Україну і буде «боротись і доводити свою правоту і чесність».
 
Допомагатиме йому в цьому адвокат Андрій Федур, відомий участю у багатьох гучних справах.
 
Зокрема, захистом інтересів як покійної Лесі Гонгадзе та звинувачених у вбивстві Бузини Андрія Медведька та Дениса Поліщука, так і Бориса Колеснiкова (на той час голови Донецької обласної ради), пастора церкви «Посольство Боже» Сандея Аделаджі.
 
Щоправда, фракція БПП не стала чекати виправдального вироку і в понеділок виключила скомпрометованого депутата зі своїх лав.
 
Цікаво, що, попри відеодокази, більшість героїв «документального фільму» взялися публічно стверджувати, що вони непричетні.
 
Сам Борислав Розенблат у «Фейсбуці» заявив: «Я ніколи не брав і не вимагав кошти у пані Катерини. Я навіть не знайомий iз тими людьми, вплив на яких мені закидають!».
 
Ще один фігурант фільму, т.в.о. голови Держгеонадра Микола Бояркін (помічниця Полякова Любонько пообіцяла агенту Сивокінь, що 5 000 доларів піде йому для лобіювання замовлених законопроектів), так само на «Фейсбуці» поклявся, що «ніколи не мав стосунків ні з Розенблатом, ні з Поляковим. Не знайомий із жодними їхніми помічниками».
 
Попри резонансність «справи Розенблата» очікувати, що корупційним схемам найближчим часом буде покладено край, не варто.
 
«Якщо припустити, що Юрій Луценко таки серйозно взявся за викорінення корупції, на якій тримається вся владна верхівка, це означає, що він замахнувся здійснити в Україні щонайменше «Велику Французьку буржуазну революцію», коли на зміну становому суспільству з окремим правом для феодалів та церкви і для простолюду прийшло демократичне суспільство, де всі рівні перед законом. Але, судячи з того, що весь український істеблішмент почуває себе досить спокійно, революції не буде. Зате буде купа гучних заяв про боротьбу з корупцією», — припустив політолог Олександр Хоменко.
 
Скептично налаштований і колишній голова Рівненської облради Володимир Ковальчук.
 
«Ми бачимо, як активно борються з корупцією силовики. Та якби вони насправді боролися з організованою злочинністю і запобігли щоденному розриванню помпами земель Рівненщини, це було б значно ефективніше. Адже всі напрацьовані злочинні схеми як діяли, так і продовжують діяти за всіма напрямами», — повідомив він.
 
А от серед тих, хто безпосередньо ходить на «клондайки», парламентські пристрасті практично не викликали емоцій.
 
«Таке відбувається на кожному кроці і про це всі знають. Ну і що? Скажуть залягти на тиждень-два чи більше — потім усе відновиться. Приберуть одного — буде інший. Це все їхні розборки, на нас це не впливає. Нам головне, щоб нас не чіпали», — таке можна почути від багатьох копачів.