Як державний пріоритет: Рада законодавчо закріпила курс України до НАТО

09.06.2017
Як державний пріоритет: Рада законодавчо закріпила курс України до НАТО

І ми там будемо. Якщо, звісно, постараємося.

Мабуть, ту бездіяльність Верховної Ради, яку законодавчий орган продемонстрував у вівторок та середу (не обравши омбудсмана і не розв’язавши проблему медичної реформи), парламентарії вирішили компенсувати мегаважливим рішенням у четвер.
 
276 голосами «за» народні обранці проголосували за законопроект №6470, котрий закріпляє курс України на вступ до НАТО. 
 
Згідно з пояснювальною запискою, новий закон вносить необхідні для вступу в Альянс зміни до законів України «Про засади внутрішньої і зовнішньої  політики» і «Про основи національної безпеки України».
 
За словами авторів законопроекту, прийняття цього документа сприятиме розширенню та поглибленню співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору, зміцненню національної безпеки країни, а також матиме наслідком гарантію її суверенітету і територіальної цілісності.
 
«Агресія Російської Федерації проти України, анексія частини української території поставила перед Українською державою невідкладне завдання щодо реального забезпечення національної безпеки країни», — пояснили автори.
 
Депутати-ініціатори підкреслюють, що про необхідність вступу країни до НАТО свідчить досвід низки держав-сусідів України, для яких таке єднання стало «найефективнішим інструментом забезпечення безпеки, збереження територіальної цілісності і суверенітету».
 
Як відомо, з питання НАТО Президент Порошенко має намір провести всеукраїнський референдум. Востаннє про це глава держави згадував 2 лютого поточного року — в інтерв’ю німецькому виданню Berliner Morgenpost.
 
«4 роки тому лише 16 відсотків жителів підтримували вступ в НАТО. Зараз таких 54 відсотки», — зауважив тоді Порошенко.
 
А тим часом Петро Порошенко вже визначився з кандидатурою представника країни при НАТО і незабаром підпише указ про його призначення, повідомив заступник глави адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв.
 
«Ми дуже радіємо з того, що НАТО зараз перетворюється на вагомий чинник безпеки нашої держави», — зазначив Єлісєєв. 
 
Також, за його словами, Порошенко під час виступу в парламенті у вересні конкретизує напрями подальшої співпраці України з НАТО.
 
Раніше стало відомо й про те, що засідання комісії «Україна — НАТО» за участю Порошенка відбудеться в рамках зустрічі Північноатлантичної ради, яка пройде 9-10 липня в Києві. В ці дні до Києва приїде й Генсек НАТО Йенс Столтенберг.
 
А от міністр закордонних справ України Павло Клімкін іде далі всіх у своїх сподіваннях. Він висловлює впевненість у тому, що незабаром Україна також стане однією з країн-учасниць Пінічноатлантичного Альянсу.
 
«Прапор Чорногорії в НАТО — унаочнення політики відкритих дверей Альянсу. Без сумнівів, розширене партнерство України з цим військово-політичним блоком призведе до подібного результату», — зазначив Клімкін. 
 
Що ж, попри весь скептицизм окремих прошарків суспільства, «безвізу» Україна таки домоглася. Доб’ється й повноцінного членства в НАТО?
 
P.S. Наприкінці вчорашнього ранкового засідання Верховна Рада все ж зробила крок назустріч медичній реформі.
 
Парламентарії розглянули відповідні законопроекти і дали 227 голосів за законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».
 
Щоправда, це їм удалося лише з третього разу.
 
При цьому альтернативний проект «Про державні фінансові гарантії забезпечення населення необхідною медичною допомогою, лікарськими засобами та послугами системи громадського здоров’я», який підготував народний депутат, екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій, депутати не підтримали.
 
Законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (6329) нардепи не підтримали, як і альтернативний (6329-1).
 
Обидва законопроекти народні обранці відхилили.