Мельпомена на голодному пайку: у Дніпрі театрали протестують через свої злидні

08.06.2017
Минулого тижня під стінами дніпропетровських обласних держадміністрації та ради вже не вперше відбулося дійство, яке цілком можна назвати театралізованим.
 
Адже його учасники спершу поклали квіти до розташованої поруч iз владними будівлями Алеї Героїв та виконали «Молитву за Україну».
 
При цьому пояснили, що віддають шану тим, хто віддав свої життя за те, щоб люди у нашій державі жили гідно.
 
А потім кілька сотень учасників дійства вирушили безпосередньо під стіни ОДА та облради, де наявні у їхніх лавах музиканти виконали композицію з фільму «У пошуках капітана Гранта» та провели мітинг, який завершився таким же майстерним виконанням Гімну України.
 
Таким чином у Дніпрі висловлюють свій протест проти нечувано низьких заробітних плат артисти обласної філармонії та чотирьох театрів — музично-драматичного імені Т. Г. Шевченка, драми і комедії, опери і балету та молодіжного.
 
При цьому повідомляють про катастрофічну ситуацiю. В театрі опери і балету заробітні плати деяких артистів, наприклад, зрівнялися з тим, що отримують гардеробники.
 
Багато з них уже звільнилися, балетна трупа фактично розвалюється.
 
Артисти навіть виїздять до сусіднього Кам’янського, де у єдиному місцевому театрі платять немовби більше.
 
Напередодні акції протесту з головами профспілкових комітетів вищезазначених закладів культури та головою Дніпровської організації профспілки працівників культури Анатолієм Яловим зустрівся голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.
 
Головною темою цієї розмови стала економічна.
 
Адже Гліб Пригунов озвучив висновки спеціально створеної комісії, яка перевіряла заповнюваність дніпровських театрів.
 
Виявилося, що в театрах драми і комедії та молодіжному вона складає 45 відсотків, оперному — 39, театрі імені Т. Г. Шевченка — 29.
 
При цьому той же оперний, якому обласною владою виділено річний бюджет у сумі 46 мільйонів гривень, від продажу квитків та здавання в оренду приміщень отримує виручку близько 8 млн. грн.
 
В облраді бачать вихід у тому, щоб артистам платити заробітну плату диференційовано, тобто залежно від того, скільки разів на місяць вони виходять на сцену.
 
Самі ж творчі особистості з такою постановкою питання категорично незгодні.
 
Бо, на їхнє переконання, кількість виходів на сцену залежить не від них, а від режисерів, які у своїх постановках бачать не однаково всіх акторів.
 
І це зовсім не означає, що ті, хто має менше виходів на сцену, чимось поступаються у своєму професіоналізмі.
 
Отож дніпровські артисти тепер сподіваються на чергову сесію обласної ради, заплановану на червень, де має бути розглянуто питання підвищення їм зарплат.