Балакліївський район нарешті очистили від боєприпасів після вибуху на арсеналі ЗСУ

24.05.2017
Цього року аграріям Балакліївського району довелося проводити весняні сільськогосподарські роботи під пильним наглядом піротехнічних бригад, оскільки наближені до арсеналу поля були вщент усіяні боєприпасами.
 
Наразі ж небезпека минула. Як повідомив віце-прем’єр України Геннадій Зубко, ліквідація наслідків проходила у два етапи й днями успішно завершилася.
 
«Спочатку проводилися першочергові антикризові дії, — сказав він у ході робочої поїздки на Харківщину.
 
— Уряд для цього виділив 20,6 мільйона гривень. Далі ми затвердили план гуманітарного розмінування населених пунктів і територій, що прилягають до арсеналу. До розмінування залучали піротехнічні бригади й екіпажі інженерної техніки з 18 областей країни».
 
Загалом за два місяці роботи було вилучено 29 тисяч  вибухонебезпечних предметів. Територіально йдеться про дев’ять населених пунктів, що розташовані у 10-кілометровій зоні від епіцентру вибуху.
 
Втім моніторинг цього простору триватиме й далі, разом із профілактичною робою серед дітей і підлітків, оскільки ліквідація наслідків пожеж такого класу — процес надзвичайно тривалий.
 
«Варто згадати, що розмінування території після вибуху складів боєприпасів у Новобогданівці тривало майже 10 років, у Лозовій — 5 років, у Сватовому триває й досі, — навів невтішну статистику Геннадій Зубко.
 
— Нам же вдалося це зробити у максимально стислий термін». 
 
Як «УМ» уже повідомляла, головною версію пожежі на артилерійських складах слідчі назвали підрив, влаштований диверсійною групою. Наразі проводять експертизи, аби виявити, яким чином був скоєний теракт. Кримінальну справу порушено за статтею «диверсія».