Викривальна книжка про більшовицький терор: рецензія на книжку Миколи Сядристого

19.05.2017
Викривальна книжка про більшовицький терор: рецензія на книжку Миколи Сядристого

Побачило світ науково-популярне видання «Молох ленінізму. Ідеологія державного терору».
 
Автор книги — Микола Сядристий, народний художник України, визнаний мікромініатюрист світу. Раніше вінцем майстерності вважали його «підковану блоху».
 
Микола Сядристий зробив це ще на початку кар’єри, а далі вправність зростала настільки, що розум відмовлявся вірити своїм очам.
 
Для прикладу, найменша у світі книжка «Кобзар» легко поміщається у звичайній букві. При цьому тут 12 сторінок з малюнками.
 
Роботи українця можна легко помістити у сірникову коробку.
 
Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти.
 
Його твори представлені на постійній виставці мікромініатюр у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, в Музеї мікромініатюр у Князівстві Андорра, в угорському містечку Сентендре.
 
Микола Сядристий — один із перших дослідників Голодомору в Україні.
 
Філософ і незалежний історик Микола Сергі­йович застерігає: марксизм-ленінізм залишається головною загрозою для мирного розвитку мислячої цивілізації.
 
Спілкуючись iз Миколою Сергійовичем багато років, не перестаю дивуватися його вражаючій пам’яті, знанням та інтересу.
 
Він годинами може цитувати роботи й уривки з листувань Маркса і Енгельса, Леніна і Сталіна, Лассаля і Вейтлінга, називаючи не тільки номер тому, сторінку, а й рядок.
 
Прискіпливо аналітичний підхід до створення мініатюр він перетворив на свій принцип вивчення філософської, історичної літератури. Він не читає побіжно.
 
Для нього головне — чому так було, чому так сталося.
 
Для написання чергової книжки автор перегорнув 355 томів Леніна, 120 глав. На це пішло понад 40 років праці.
 
«Молох ленінізму. Ідеологія державного терору» — книга про Леніна, який за допомогою брехні, терору та насильства створив державу-диктатуру, метою якої було підкорення не тільки свого народу, а й усього світу.
 
«Радянська, тобто за своєю сутністю ленінська, влада не померла. Вона лише переодяглася, мімікрувала», — вважає автор. У книзі на підставі висловлювань та вказівок Леніна всебічно розкривається диявольська, антилюдська сутність більшовицької влади, її витоки, які необхідно добре знати, якщо ми хочемо змінити ситуацію в нашій країні.
 
— Будь-яка людина, прочитавши назву цієї книги, рефлекторно може подумати, що вона — про минуле, — говорить автор Микола Сядристий.
 
— Але насправді це далеко не так. Книга документально і глибинно розкриває всі витоки не тільки сьогоднішніх суспільних проблем, а й труднощі подолання їх у найближчому і віддаленому майбутньому.
 
Видатна українська поетеса Ліна Костенко про це говорить:
 
«Те, що відбувається тепер у світі, — це кошмар, який приснився людству. Потім його назвуть Історією і приплюсують до колишніх кошмарів. Дійсність, у якій ми живемо, патологічна теж. І та, в якій жили, патологічна теж. Але цікаво, що люди і до тієї, і до цієї звикли. Найгірше в нашому народі те, що він до всього звикає. Ось звик, змирився і нічого не хоче міняти. Фактично він навіть не любить змін і ніколи до них не готовий».
 
Навіть вулканоподібний героїчний Майдан, який двічі потряс усю країну й захопив собою увесь світ, не зміг змінити злочинної влади, яка живе і процвітає, починаючи з жовтня 1917 року.
 
А ось що написав у 2001 році аналітик сучасної історії академік Олександр Яковлев про Росію, яка зараз веде себе як і в часи ленінізму, війну проти України:
 
«Влада назвала себе демократичною, хоча залишається за змістом класично радянською, а до людини — ще байдужішою. Страшно подумати, що нам заготовлена доля печенігів, скіфів, інків і багатьох­ інших загадково зниклих народів».
 
Книга Миколи Сядристого «Молох ленінізму. Ідеологія державного терору» — це підручник для нас, сьогоднішніх і майбутніх поколінь.
 
Філософський афоризм Олександра Яковлева «Майбутнє вже було. Минуле ще буде» — як тому попередження.