Більшість водойм Харківщини виявились зараженими на небезпечну інфекційну хворобу

17.05.2017
Більшість водойм Харківщини виявились зараженими на небезпечну інфекційну хворобу

На пляжах можна підхопити різну заразу.

Цього літа жителям Харківщини буде вкрай непросто відвідувати місцеві пляжі.
 
Як повідомила завідуюча відділенням особливо небезпечних інфекцій Харківського лабораторного центру Анна Сухорукова, у регіоні вже зареєстровано 22 природнi розсадники тяжкого бактеріального захворювання — лептоспірозу.
 
Йдеться про 76 населених пунктів у 23 адміністративних районах. Найсумніше те, що спалахи інфекції не оминули більшість місцевих водоймищ.
 
За даними фахівців, появу згубних бактерій зафіксовано у річках Сіверський Донець, Мжа, Оскол, Уди, Оріль і Печенізькому водосховищі, на березі якого працює чимало літніх пансіонатів. 
 
Найпроблемнiшими у цьому сенсі наразі вважають Вовчанський район, де перші спалахи інфекції були зафіксовані ще наприкінці 70-х років, а також річкові заплави у межах Зміївського та Балакліївського районів.
 
Лептоспіроз активізується влітку і восени, тобто у самий розпал сезонів купання та риболовлі. «Людина вважає, що оздоровлюється на водоймі, — каже Анна Сухорукова, — а насправді бактерії потрапляють до організму через порізи, пори на шкірі чи при ковтанні води під час плавання та пiрнання. Саме тому треба бути вкрай обачними». 
 
Найактивнішими переносниками інфекції вважаються дрібні гризуни та сірі пацюки, хоча до цього списку фа­хівці також включили велику рогату худобу, коней, собак.
 
Щоб уникнути зараження, медики радять захищати продукти від контакту з тваринами, не використовувати воду з невідомих джерел, дотримуватися правил купання, а в разі необхідності — одразу ж звертатися по допомогу.
 
Справа в тому, що лептоспіроз — тяжка інфекційна хвороба.
 
Вона швидко уражає капіляри, а також печінку, нирки, м’язи. Минулого року на цю недугу захворіло п’ятеро жителів Харківщини.
 
На щастя, всі вони вижили, проте загалом по Україні статистика летальних випадків досить тривожна: 10 відсотків хворих урятувати, як правило, не вдається.