Верховна Рада позбавила мандата Артеменка: на черзі «опоблоківець» Вілкул

17.05.2017
Верховна Рада, що зібралася у вівторок на засідання після тривалої перерви, взялася за роботу досить завзято.
 
Для початку парламент достроково позбавив мандата позафракційного депутата Андрія Артеменка.
 
За відповідний проект постанови №6445 проголосували 244 народні обранці.
 
Історія з Артеменком (у котрого на додачу до українського виявився також канадський паспорт) почалася з втрати ним українського громадянства, про що «УМ» детальніше розповість у своєму наступному номері. 
 
Перед голосуванням щодо Артеменка член регламентного комітету Павло Пинзеник пояснив, що за Конституцією повноваження депутата припиняються, якщо він втрачає українське громадянство.
 
А його колега Вікторія Войцицька закликала СБУ перевірити на подвійне громадянство всіх членів парламенту.
 
Виключення Артеменка з членів парламенту позитивно оцінила й депутатка Ірина Фріз.
 
«Сьогодні Верховна Рада продемонструвала здатність до самоочищення», — зазначила вона.
 
 Тим часом Голова Верховної Ради Андрій Парубій, коментуючи прийняте рішення, зазначив, що в ньому немає жодного політичного підтексту, адже народний депутат не може бути громадянином іншої держави.
 
Тему позбавлення депутатської недоторканності розвинув також представник «Народного фронту» Юрій Береза.
 
Він зажадав від Генерального прокурора внести подання щодо притягнення до відповідальності нардепа «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.
 
Про це Береза заявив із трибуни Верховної Ради 16 травня, пов’язавши сина мера Кривого Рогу Юрія Вілкула з провокаціями у місті Дніпро 9 травня. Береза зазначив, що учасники АТО тоді «були жорстоко побиті «тітушками», ляльковод яких сидить у цьому залі (парламенту)».
 
За його словами, кожний випадок, коли злочин лишається непокараним, породжує рецидив».
 
«І тому я звертаюся до Генерального прокурора, щоб він вніс до нашої зали подання і позбавив депутатської недоторканності організатора масових заворушень у місті на Дніпрі Вілкула», — заявив Береза. І продовжив апелювати до Юрія Луценка:
 
«Якщо ми зараз цього не зробимо, учасники визвольних змагань, ветерани «третьої світової, або першої вітчизняної сучасної війни» — вийдуть і вчинять свій суд. Давайте все ж переведемо це в юридичну площину і винесемо правильне рішення».
 
Чи почув Луценко Березу — невідомо. Але у парламентарiя буде нагода повторити свою промову перед головою ГПУ, коли той з’явиться у Верховній Раді.
 
А станеться це вже незабаром, адже Генпрокурор планує відзвітувати перед депутатами 24 травня, повідомляє його прес-секретар Лариса Сарган.
 
«Щойно вийшли з наради, тож можу підтвердити, що 24 травня буде звіт», — сказала вона журналістам. 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Включена до виборчого списку Радикальної партії під № 28 Валерія Заружко проходить до Верховної Ради після дострокового припинення депутатських повноважень Андрія Артеменка.
 
Це випливає з виборчого списку партії Ляшка на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року на сайті Центральної виборчої комісії.
 
Згідно з даними ЦВК, громадянка України Заружко народилася 2 грудня 1978 року.
 
Вона є керуючим партнером агентства нерухомості «007». Містом її проживання вказаний Донецьк.