У Харкові податківці обшукали інтернет-видання з погрозами переламати пальці «усім, хто відкриє рот»

21.04.2017
Нова боротьба фіскальних органів з роботодавцями, які не платять податки і, відповідно, офіційну зарплату, проходила, за словами журналістів видання «Сайт міста Харкова 057», у кращих традиціях недалекого минулого.
 
«Вранці до офісу ввійшло більше десятка чоловіків і вивели в коридор директора, після чого ввірвалися і почали вимагати від решти вийти із-за столів і здати мобільні телефони», — повідомили після пережитого на своїй сторінці співробітники онлайн-ресурсу.
 
Незвані гості показали посвідчення податкової поліції і, як запевняють очевидці, поводилися дуже грубо, «погрожували зламати руки, пальці усім, хто відкриє рот», під час допиту натякали на в’язницю, в туалет водили під наглядом.
 
«Крім співробітників, під обшуки потрапили гості, стажери, люди, які прийшли на співбесіду для подальшого працевлаштування, — діляться в інтернет-виданні. — Усіх їх замкнули і попросили здати телефони. На заперечення присутніх, що це їхнi особисті речі, почули відповідь: «А ви доведіть спочатку, надайте документи».
 
Результатом приїзду фіскалів стали вилучені комп’ютери та інша оргтехніка. Наступного понеділка редактор Ольга Калініченко запрошена на розмову до слідчого. 
 
Пізніше з’явився коментар і правоохоронців. Як повідомили у відділі комунікацій ДУ Нацполіції в Харківській області, причиною обшуків стало порушення редакцією сайту трудового законодавства.
 
«Згідно з даним ДФС, це підприємство використовує працю неоформлених найманих спеціалістів і виплачує їм заробітну плату без будь-якого відображення у податковому та бухгалтерському обліку, — йдеться у повідомленні.
 
— Вказані дії осіб призвели до несплати страхових та єдиного соціального внесків, що в результаті призвело до втрати робітниками трудового стажу, порушило їхнi права на відпустку, соціальні гарантії, а також вплинуло на можливість правильного нарахування їм у майбутньому пенсії».
 
У поліції запевняють, що опитали 12 свідків, які фактично підтвердили, що працюють без офіційного оформлення, отримуючи у конверті зарплату в розмірі від 5 до 15 тисяч гривень.
 
У свою чергу, в редакції причину візиту правоохоронців пов’язують з політичним замовленням.
 
«Адміністрація форуму розцінює обшуки і незаконні допити як спробу припинити роботу незалежного медіа-видання в Харкові, — заявили в «057».
 
— Єдине ЗМІ в місті, яке не належить жодному з політичних проектів, олігархів, і фінансується винятково за рахунок реклами, сьогодні зазнало переслідування».
 
У редакції не виключають, що такі дії оперативників пов’язані з низкою гучних корупційних розслідувань, які були проведені журналістами й зачепили інтереси чиновників міської та обласної влади.