Кернес хоче повернути звання почесного громадянина російському сенаторові, який голосував за анексію Криму

19.04.2017
Почесним громадянином Харкова член ради безпеки РФ, сенатор Олександр Шишкін став ще у 2014 році з подачі місцевої єпархії Московського патріархату.
 
Приводом для цього стало спонсорство будівництва храму Святих Жінок-Мироносиць.
 
Та церква зводилася не без проблем, оскільки не всі городяни сприйняли обране для культового об’єкта місце. Майбутній будівельний майданчик надовго перетворився на точку протистояння.  
 
Коли ж міськрада присвоїла пану Шишкіну почесне звання, йому одразу пригадали ще один гріх — голосування в російському сенаті за анексію Криму. 
 
Це рішення неабияк збурило патріотичну громадськість по всій Україні. Недвозначно висловився з цього приводу і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, назвавши депутатів «прислужниками тих, хто вбиває українців і захоплює наші землі».
 
У результаті на інцидент відреагувала прокуратура, якій вдалося оскаржити це рішення мерії. Але міськрада подала апеляцію й повернула сенатору «єдиноросу»  присвоєне звання. 
 
Зрештою двобій розтягнувся на кілька років. За цей час Олександр Шишкін встиг потрапити до списку громадян РФ, яким заборонено в’їзд до України.
 
Днями своє слово сказав і Дзержинський районний суд, позбавивши вдруге сенатора звання почесного харків’янина.
 
Але у справу вкотре втрутився мер Геннадій Кернес, якому приписують давню дружбу з  росіянином.
 
«Суд не може давати нам вказівки, хто буде почесним громадянином у Харкові, а хто ні, — прокоментував він новий виток протистояння.
 
— Я вважаю, що це незаконне рішення суду, тому міськрада планує подавати касаційну скаргу». Свою позицію Кернес мотивував тим, що в Україні достатньо «заслужених» і «народних» артистів, які виступають у Криму та Росії без ризику втратити свої звання».