Михайло Поплавський: «Українська пісня — це генетичний код нації»

02.03.2017
Михайло Поплавський: «Українська пісня — це генетичний код нації»

Гарант української пісні.

Днями українські телеглядачі зможуть побачити гала-концерт та нагородження переможців загальнонаціонального проекту «Українська пісня року», що відбувалися у Варшаві.

На одній сцені виступатимуть імениті артисти та молоді співаки. Звучатимуть всіма улюблені пісні та нові композиції, які вже стали хітами.

Від національного проекту до міжнародного визнання

За часів Радянського Союзу щороку традиційним був перегляд музичного телефестивалю «Песня года». Туди з’їжджалися співаки з усього Союзу. В Україні нічого подібного не було.
 
І після розпаду СРСР наша країна не мала з чим конкурувати проти московського телепроекту.
 
Відтак з екранів телевізорів та з радіоефірів поволі зникала українська пісня.
 
Тринадцять років тому змінити ситуацію вирішив «співаючий ректор» Михайло Поплавський.
 
За кілька років копіткої праці він створив суто український телепроект, наповнивши популярний формат українським змістом та сенсом.
 
«Українська пісня — це неповторні мелодика та текст. Я по всьому світу їжджу і знаю, як люблять українську пісню. Я тішуся тим, що робить Михайло Михайлович уже так багато років», — каже композитор та співак, народний артист України Степан Гіга.
 
До слова, головною умовою проекту було й залишається виконання пісні винятково українською. Це принципова позиція ідейного натхненника «Української пісні» Михайла Поплавського.
 
На проекті українською мовою заспівали Тетяна Овсієнко, Олександр Сєров, Наталя Корольова, Лоліта, гурти «Балаган лімітед» і «Прем’єр-міністр», білоруський гурт «Пісняри», молдавський рок — гурт «Здоб ши Здуб». 
 
У 2012-му національний музичний телевізійний проект «Українська пісня» вийшов на міжнародну арену. Телемарафон «Пісня об’єднує нас!» увійшов до світової Книги рекордів Гіннесса і став найтривалішим у світі музичним телевізійним марафоном y прямому ефірі.
 
На Першому Національному телеканалі українська пісня линула впродовж 110 годин 4 хвилини і 30 секунд без перерви на новини та рекламу.
 
Участь y проекті взяли понад три тисячі виконавців різного віку та національностей. За перебігом телемарафону стежили у 155 країнах. 
 
Українська пісня спирається на традицію, тому «рвати з нею зв’язок, відрізати їй коріння було б величезним злочином», — зазначив український співак Анатолій Матвійчук.
 
«Сьогодні наші земляки розсіяні по всьому світу, вони живуть практично на всіх континентах. Але я думаю, що українець без української пісні, без української поезії, без любові до всього українського просто себе не мислить. І тому надзвичайно важливо бувати в тих країнах, де вони нині проживають, дарувати їм пісню, слово, нести їм інформацію з перших вуст», — каже Матвійчук.

«Любити свою пісню треба вчитися у Поплавського»

Церемонія нагородження національної музичної премії «Українська пісня року» та гала-концерт переможців відбулися y Варшаві.
 
Над проектом працювали найкращі польські та українські режисери, графічні дизайнери, звукорежисери, телеоператори.
 
«Михайло Поплавський зробив «Українську пісню року» у Варшаві, у Європі. Це тільки його старт. Він розженеться, і наша пісня буде лунати по всій Європі, по всьому світу», — каже народний артист України Іван Попович.
 
Номінантів представляли ведучі гала-концерту народні артисти України Михайло Поплавський та Наталія Бучинська.
 
Отже, в номінації «Талант року» нагороду отримала співачка Наталка Валевська за пісню «Мир над Україною».
 
«Відкриттям року» стала поп-співачка Ірина Федишин. Львів’янка отримала премію за ліричну композицію «Чужі уста».
 
А в номінації «Ліричність української пісні» отримав визнання співак Андрій Князь за композицію «А ти люби». 
 
Нагороду «Колорит української пісні» отримали дівчата з гурту «Червоні маки» за пісню «Бадьор». «Хітовим дуетом року» визнали Заліcко і Ната-Лі, що заспівали «Я не проживу без тебе».
 
Премію «Шансоньє української пісні» вручено Михайлу Грицкану, який виконав «Я до тебе горнусь, Україно». «Патріотом української пісні» назвали Степана Гігу.
 
A от темпераментного Віктора Павліка нагородили премією «Майстер української пісні».
 
У номінації «Грація української пісні» відзначили дзвінкоголосу Аллу Попову за пісню «Ти мій рай».
 
«Музою української пісні» стала талановита Наталія Бучинська. Вона виконала композицію «Ріка». Премією «Душа української пісні» нагородили Інеш за пісню «Едельвейс».
 
За композицію «Любила, вірила, прощала» Тетяну Піскарьову нагороджено премією «Краща пісня року».
 
«Митцем української пісні» названо Анатолія Матвійчука, що подарував хіт «А вогонь горить». 
 
За пісню «Карпатський край» Івана Поповича нагороджено премією «Оберіг української пісні».
 
Народний артист України Михайло Поплавський отримав премію «Гарант української пісні». Натхненник конкурсу виконав композицію «Не бійся висоти».
 
«Національний проект «Українська пісня року» — це історичний вікопомний проект. Я вважаю, що ми сьогодні зробили інвестицію в майбутнє. Українська пісня — це генетичний код нації, наша українська душа і серце. Ми показали Європі дух української нації, темперамент нації, палітру почуттів якими живе сьогодні кожен українець. Українська пісня вічна, як небо й сонце. Ми з нею живемо і продовжуємо творити історію нашої незалежної країни. Тримаймо разом українську хвилю!» — закликає Михайло Поплавський.
 
Мистецький захід завершився грандіозно та масштабно, як і всі проекти Михайла Поплавського.
 
Побачити «Українську пісню року» в ефірі можна на телеканалах «Київ» — 4 березня о 15:00, «Тоніс» — 5 березня о 18:00, ТРК «Ера» — 8 березня 1 ч. о 6:10 і 2 ч. о 7:10, а такожна каналі YouTube і в соціальних мережах.