Кримінальна справа проти екс-диркетора ХТЗ заблокувала роботу заводу

28.12.2016
Адвокати Андрія Коваля звернулися до Червонозаводського райсуду Харкова з проханням вплинути на органи прокуратури, аби ті пришвидшили процес розгляду порушеного проти екс-директора ХТЗ кримінального провадження.

Активізувати роботу слідчих у такий спосіб виробничники вирішили невипадково.

Поки триває затяжний процес, завод не може вести фінансову діяльність і, відповідно, отримати для запуску цехів обіцяні в Національному банку 400 мільйонів гривень кредиту.

У вересні в НБУ вже зареєстрували договір, який дозволяє власнику ХТЗ — групі DCH, — відкрити вказану кредитну лінію, але за умови, що підприємство відновить виробництво, здійснюватиме господарську діяльність без якихось обмежень і не матиме відкритих щодо посадовців кримінальних справ. «Склалася абсурдна ситуація, — каже в.о. генерального директора В’ячеслав Шевченко. — Завод, який може працювати, випускати конкурентоспроможну продукцію, надавати можливість людям гідно жити і утримувати свої сім’ї, стоїть, незважаючи на всі завіряння політиків. А DCH продовжує добросовісно виплачувати зарплати і податки. Рахунок уже пішов на десятки мільйонів гривень». 
 
Проблему ХТЗ недавно розглядали на нараді в адміністрації Президента України, де представники підприємства детально охарактеризували стратегію відродження машинобудівного гіганта і передали Петру Порошенку клопотання, аби той посприяв запуску виробництва.

Втім, розпорядження, яким глава держави наказав усунути всі правові перепони, лишилися без відповіді. Тоді й виникла ідея натиснути на прокуратуру через заяву адвокатів. Днями Червонозаводський суд розглянув їхнє подання й зобов’язав прокуратуру в триденний термін повторно розглянути клопотання про закриття кримінального провадження. А також скасувати як незаконну постанову прокурора, якою було відмовлено у задоволенні клопотання адвоката. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, власник групи компаній DCH Олександр Ярославський викупив у квітні цього року контрольний пакет акцій ХТЗ, виплатив робітникам підприємства борги iз зарплати, але цехи й понині простоюють.

Причина криється в юридичній площині: у травні співробітники СБУ провели на заводі обшук, арештували майно і рахунки, що й стало причиною зупинки виробництва.

У червні за результатами зборів кредиторів ХТЗ було прийнято рішення про початок процедури досудової санації підприємства. Утім цей крок не сприяв розв’язанню проблеми.