Вчителька з Люботина мало не продала свою ученицю за 13,5 тис. доларів

25.11.2016
Вчителька з Люботина мало не продала свою ученицю за 13,5 тис. доларів

Галина Коваленко не визнає своєї вини. (Фото з сайта bbci.co.uk.)

Київський районний суд Харкова дав дозвіл на утримання під вартою вчительки Люботинської школи-інтернату для обдарованих дітей, яка підозрюється в продажі своєї 13-річної вихованки.

Правоохоронці спіймали педагога на гарячому в момент, коли та перераховувала отримані 13,5 тисячi доларів «виручки». 
 
Як з’ясували слідчі, свій цинічний план Галина Коваленко готувала давно. Вона сама ще влітку прийшла до батьків дівчинки, з якими живе на одній вулиці у приміському селі, й умовила їх віддати дитину на навчання до спеціалізованого закладу. Мовляв, Олі, яка добре малює, потрібна особлива освіта. Ті погодилися, тому з вересня дитина пішла до нової школи, де проводила п’ять днів на тиждень. 
 
Тим часом педагог шукала  покупців і таки знайшла. За винагороду в тисячу гривень вона окремо надала невідомим зловмисникам фотографію і медичну картку, аби задовольнити їхню цікавість про стан здоров’я дитини.

Думками про те, навіщо  їм така інформація, жінка особливо не переймалася. «Взагалі їй було абсолютно байдуже, куди ту дитину заберуть: на органи, в рабство, в жебрацтво чи якесь інше використання», — повідомила прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.  Коли у неї запитали, чи не боїться вона, що дитина потрапить у рабство, та байдуже махнула рукою.  
 
Напередодні самого «продажу» Оля раптом захворіла. Побоюючись, що угода може зірватися, вчителька щодня провідувала свою підопічну. А потім, коли дитині стало краще, зголосилася відвезти її до школи.

«Як вона приходила, з якими очима обнімала її, цілувала, знаючи, куди відправить! — розповіла мама дівчинки. — Три дні до нас ходила, як кажуть, підлещувалася. От їй треба було, щоб саме в понеділок вона була в школі!» 
 
Того ж таки дня вчителька залишила Олю на додаткове заняття. А коли стемніло, попросила сходити до магазину за чимось солоденьким. Покидати межі інтернату дітям не дозволяють, тож педагог пообіцяла залагодити проблему з вихователями.

«Мене Галина Іванівна попросила сходити за печивом, — пригадує Оля. — Я пішла. Там  вона вже сиділа в машині й сказала, що в іншій автівці, яка неподалік, на мене чекає сестра. Мовляв, вона хоче зі мною поговорити. Втім iз машини вийшла жінка і повідомила, що сестри тут немає і що мене збираються продати. Тоді я почала тікати. Вони мене спіймали, але я знову втекла». 
 
Як повідомив у соціальних мережах міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, поліцейські отримали інформацію про задум учительки ще чотири місяці тому. Тоді ж відкрили провадження й взяли під негласну охорону дитину. «Затримали «продавщицю «на гарячому», — повідомив  пан Аваков. — Тобто тоді, коли вона вивела дівчинку за територію інтернату, привела до «покупця» і взяла гроші». 
 
На судовому засіданні підозрювана свою вину не визнала, хоча слідчі частково зачитали роздруковані телефонні дзвінки Галини Коваленко з «покупцями». Там же пролунала інформація про кредит у 15 тисяч доларів, iз виплатою якого у педагога виникли серйозні проб­леми. Якщо вина буде доведена, «продавчиня» може отримати максимальний термін покарання — 15 років.