Нагородять, але не Джемілєва: кому присудили премію Сахарова

28.10.2016
Нагородять, але не Джемілєва: кому присудили премію Сахарова

Надя Мурад.

Європейський парламент учора назвав цьогорічних лауреатів премії імені Сахарова — найвищої нагороди в галузі прав людини в Європі.
 
Вона присуджена відразу двом номінанткам — Наді Мурад та Ламії Аджі Башар.
 
Ці дві жінки, які належать до народу єзидів, втекли з полону бойовиків «Ісламської держави» в Іраку, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Вони були серед тисяч дівчат і жінок-єзидів, яких 2014 року викрали бо­йовики «ІД» і помістили в сексуальне рабство.
 
Обидві вижили, переселилися до Німеччини і тепер ведуть кампанії за права громади єзидів та жінок, які надалі перебувають у сексуальному рабстві бойовиків «Ісламської держави».
 
Як повідомлялось, у вересні цього року Надя Мурад, яка отримала премію імені Вацлава Гавела від Ради Європи, була призначена послом доброї волі ООН. 
 
Нагадаємо, десятки тисяч єзидів були змушені покинути свої будинки після того, як у серпні 2014 року ісламісти захопили місто Синджарі на півночі Іраку. ООН назвала трагедію єзидів геноцидом.
 
Більшість ЗМІ та політичних аналітиків передбачали, що цьогорічним лауреатом премії стане лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.
 
Але в Європарламенті політична кон’юнктура взяла гору над здоровим глуздом. Минулого року цю премію отримав блогер із Саудівської Аравії Раіф Бадаві, який перебував у в’язниці за звинуваченням в образі ісламу.
 
Премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова, радянського вченого і дисидента, на суму 50 тисяч доларів вручає Європарламент щорічно з 1988 року окремим діячам чи організаціям, які опікуються захистом прав людини та основних свобод. Церемонія нагородження відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.