У Лондоні судитимуть бойовика ДНР Бенджаміна Стімсона за тероризм

30.09.2016
У Лондоні судитимуть бойовика ДНР Бенджаміна Стімсона за тероризм

У Великобританії вперше судитимуть громадянина за обвинуваченням, пов’язаним iз тероризмом, через його участь у війні на сході України на боці Росії. Бенджамін Стімсон, віком 41 рік, з Олдема, постав перед Вестмінстерським судом за злочини, передбачені статтею 5 Закону про тероризм від 2006 року, повідомляє The Guardian.
 
Наразі чоловік перебуватиме під вартою до 7 жовтня, а після постане перед Цетральним кримінальним судом Олд-Бейлі. Бенджаміну висунули два звинувачення: наміри здійснити терористичні акти і сприяння терористичним актам. Звинувачений поки своєї вини не визнає, він відмовляється від будь-якої причетності до терористичних дій на Донбасі. Проте, судячи з профілю Стімсона в соціальній мережі, на Донбас він приїхав у 2015 році. Іноземний бойовик неодноразово публікував фотографії з Луганська, які свідчать про його зв’язки з незаконними збройними формуваннями. 
 
Нагадаємо, раніше британець Грем Філіпс, який у своєму блозі неодноразово підтримував терористичні угруповання на території Донбасу, зазначав, що Бенджамін Стімсон називав себе «донбаським ополченцем». Стімсон розповідав йому, що поїхав на Донбас у серпні 2015 року і повернувся через кілька місяців. За словами Філіпса, повідомило «Радіо «Свобода»,  Стімсона затримали працівники контртерористичного відділу поліції на летовищі Манчестера  у листопаді 2015 року.
 
Як відомо, на території Донецької та Луганської областей перебувають добровольці з різних країн. «Наразі діяльність самопроголошених терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР» українським законодавством визнано незаконною, а громадяни, котрі перебувають у данних угрупованнях, вважаються злочинцями та переслідуються правозахисними органами, — констатує «УМ» адвокат Олександр Олексюк. — Що стосується іноземців, то відповідати за свої вчинки вони можуть тільки перед законом їхньої держави. Отож дії Великобританії щодо підозрюваного Сімсона є правомірними. За словами  правознавця, дії Великобританії  у цій справі є показником  визнання країною воєнних дій на Донбасі.