Від Чорнобиля до Мессіни: «Золотий Лев» показує експериментальну класику

20.09.2016
Триває Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев-2016». Його відкрили 17 вересня. На театральних підмостках і просто неба на площах до 2 жовтня у Львові можна побачити найкращі постановки театральних труп із Румунії, Грузії, Польщі, Молдови, Литви, Угорщини та України. 
 
Уже не один рік поспіль львів’яни та всі охочі туристи мають змогу відвідати цей театральний фестиваль у місті Лева. Традиції не змінюються: на два тижні приїздять заради «Золотого Лева» не лише з цілої України, а й з інших країн.
 
Фест заснував ще у 1989 році Ярослав Федоришин, який і до сьогодні залишається організатором цього дійства. Назва «Золотий Лев» з’явилася у 1992 році, а з 1996 року включно фестиваль проходив під гаслом «Класика очима експерименту».
 
І цього року програма «Золотого Лева» є яскравою та феєричною. Учасники зі столиці Грузії — Тбілісі — у Театрі дітей та юнацтва вже показали виставу гоголівського «Ревізора» (режисер Автанділ Варсімашвілі) ще до офіційного відкриття фесту, яке відбулося на площі біля Оперного театру. Відразу ж львівський театр «Воскресіння» представив «Чайку» за мотивами Антона Чехова. Ця вистава під відкритим небом — чудова ідея. 
 
Уже 20 вересня глядачі чекають на виставу відомого румунського режисера Олександра Гоусфатера «Багато шуму з нічого» за твором Вільяма Шекспіра. Її представлять актори театру Румунії з міста Арад Ioan Slavici.
 
Литва на цьогорічному фестивалі покаже вистави «Чорнобильська молитва» (Світлана Алексієвич) та «На дні» (Максим Горький). Поляки підготували «Небезпечні зв’язки» (П’єр Шодерло ) та «Хор сиріт» (Гай Гросс). Актори з Молдови порадують виставою «Лиса співачка» (Ежен Іонеско). 
 
У Львові можна побачити кращі постановки українських режисерів, зокрема Станіслава Мойсеєва, Ростислава Держипільського, Сергія Павлюка. Окрім театру «Воскресіння», свою творчість представлять Херсонський театр ім. Миколи Куліша, Київський театр ім. Івана Франка, Харківський театр для дітей та юнацтва, Івано-Франківський обласний академічний театр ім. Івана Франка, Чернігівський театр імені Тараса Шевченка, Одеський театр «Маски-шоу», Львівський театр ім. Соломії Крушельницької.